Nieuws/Vrouw
48781516
Vrouw

Hoezo geen naspel? Wat een anticlimax!

Het lijkt wel een wetmatigheid dat mannen na de seks direct een enkeltje dromenland boeken. Een reis met maar plek voor één, want vrouwen liggen vaak nog uren wakker na een vrijpartij. Van naspel schijnen ze nog nooit te hebben gehoord. Waar het bij mannen na een orgasme compleet 'blanco' is tussen de oren, malen de gedachtes van vrouwen gewoon vrolijk verder. Hoe kán dit nou?

Kunnen we het direct in coma vallen van de man voorkomen, door héél veel te praten na de seks? Lekker honderduit kletsen over het weer, de buren en de economische situatie in ‘moeilijke landen’?

Vrij snel na het orgasme

Of gewoon enorm enthousiast gaan knuffelen, zodat hij je wel een paar kusjes móet geven? Of wellicht doet een gigantisch bord met z’n lievelingsmaaltje wonderen en zit hij rechtop in zijn bed, bij de aanblik van al dat lekkers?

Nee, helaas. Seksuoloog Eveline Stallaart: "De man kan er jammer genoeg niks aan doen dat hij vrij snel na het orgasme in slaap valt. De hormonen prolactine, melatonine en vasopressine komen na de seks vrij en die bevorderen de slaap."

’s Avonds seks

"Tel hierbij op dat de hormonen ook nog eens extra goed werken als de man moe is. De meesten hebben ’s avonds seks. De man is vaak moe van de vrijpartij én uitgeteld na een dag noeste arbeid. Dan is het meestal snel gedaan met wakker blijven."

Net zoals andere denkpatronen en een bedrading in je bovenkamer die compleet anders aangesloten lijkt te zijn, is het op hormonaal gebied na de seks dus ook een tegenstelling van jewelste. So much for romance.

Knuffelhormoon

"Vrouwen maken die fijne slaapstoffen niet aan. Wij maken juist het knuffelhormoon oxytocine aan. Dat verklaart waarom we vaak veel liever naknuffelen dan meteen in slaap vallen. Ook zijn we vaak minder actief in bed en ervaren niet altijd een orgasme."

Dat wordt dus accepteren? Of gloort er nog hoop? "Als vrouwen lekker actief zijn in bed en genieten van de seks, zorgt dat in ieder geval voor een hoop ontspanning die weer helpt tegen pijntjes en stress. Kruip na de seks lekker tegen je partner aan, dan knuffel je alsnog. En dan val ook jij tevreden - en zonder wrok - in slaap."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.