Nieuws/Vrouw
489395773
Vrouw

Nieuwe vriendschappen sluiten... helemaal zo makkelijk nog niet!

Nieuwe vriendschappen sluiten

Nieuwe vriendschappen sluiten

Hoe makkelijk het was om vriendschappen te sluiten toen je vijftien was, zo ingewikkeld is het als je ouder wordt. 'Daar moeten we wat op verzinnen,’ moeten de makers van de app Hey! VINA gedacht hebben. Ze maakten een Tinder voor vriendinnen. Maar hoe komt het eigenlijk dat het sluiten van vriendschap zoveel moeilijker is als volwassen vrouw? Wij vroegen het VROUW psycholoog Roos Woltering.

Nieuwe vriendschappen sluiten

Nieuwe vriendschappen sluiten

“Wanneer je jong bent, is het maken van vrienden een soort automatisme,” legt psycholoog Roos Woltering uit. “Op de middelbare school en tijdens je studie zit je elke dag in de klas met dezelfde mensen die in dezelfde levensfase verkeren. Doordat je ze regelmatige ziet, is het logisch dat je snel bevriend raakt. Daarnaast is er veel ruimte om elkaar persoonlijk te leren kennen”.

Vrienden op het werk

Als volwassene is de werkvloer vaak de enige plek waar je dezelfde mensen regelmatig treft. “Daarom zie je dat veel vriendschappen die tussen volwassenen ontstaan, werkvriendschappen zijn.” Toch zit niet iedereen daarop te wachten, meent Roos.

“Op het werk heb je ook te maken met verhoudingen tussen collega’s en niet iedereen voelt zich er prettig bij om persoonlijke informatie met elkaar te delen. Bovendien is een kantoor niet per se een homogene groep. Je kunt bijvoorbeeld erg verschillen qua leeftijd of interesses met je collega’s.”

Eenzaamheid maakt ongelukkig

“Het maken van een connectie is een van de redenen waarom mensen bestaan. We zijn allemaal op zoek naar verbinding en daar worden we gelukkig van. We willen onze verhalen en gevoelens delen met anderen.”

Als je merkt dat je eenzaam wordt, is de tijd misschien rijp om op zoek te gaan naar nieuwe vrienden. Al is dat niet altijd even makkelijk. Roos: “Mensen zijn vaak druk. Ze hebben een partner, kinderen die aandacht vragen en zelf misschien ook vrienden die ze te weinig zien.”

Ook is het lastig om ergens tussen te komen. “In de Nederlandse cultuur is het niet gebruikelijk dat er iemand aansluit bij een bestaande groep. Zo zal mijn vriendengroep mij heel raar aankijken als ik een nieuwe aanwinst meeneem naar ons maandelijkse etentje,” aldus Roos.

Tips om nieuwe vrienden te vinden

Het is dus lastig om nieuwe vrienden te maken omdat er al zoveel speelt in ons leven, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Integendeel! Zo kom je die nieuwe beste vriendin vanzelf tegen:

  • Erken je eigen behoeftes en durf ervoor uit te komen dat je nieuwe vriendschappen wil sluiten. Ga actief op zoek en blijf niet wachten tot mensen naar jou toekomen.
  • Afwijzingen hebben vaak weinig met jou als persoon te maken; het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand gewoon geen behoefte heeft aan een nieuwe vriendin omdat er geen plek is in zijn of haar leven.
  • Check ook elkaars verwachtingen. Soms is de een op zoek naar een leuke vriendin om eens in de zoveel tijd mee af te spreken, maar heeft de ander geen behoefte aan dagelijks urenlang met elkaar bellen.
  • Begin je zoektocht in de buurt. Buren, ouders op het schoolplein, de sportschool. Noem maar op! Overeenkomsten zorgen ervoor dat je gemakkelijker een klik hebt met elkaar. Iets gezamenlijk ondernemen, of iets dat je gezamenlijk deelt, zoals een zwangerschap of een liefde voor paarden, maakt het ontstaan van een vriendschap makkelijker.
  • Ook een cursus is een goede plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Hoe creatiever, hoe groter de kans is dat je meer met elkaar deelt. Zo is een cursus toneelspelen al snel intiemer en kwetsbaarder dan een cursus boekhouden.
  • Heb je contact gelegd met een leuke potentiële vriendin? Ga dan samen iets doen. Hierdoor is het makkelijker om elkaar te leren kennen zonder de druk of je wel genoeg te vertellen hebt.

Hoe zit het bij jou: zou jij best wel weer nieuwe vrienden ontmoeten? Hoe pak je dat aan? Of heb jij jouw beste vriend pas later in je leven ontmoet? Praat met ons mee in de reacties hieronder!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.