Nieuws/Vrouw
490809849
Vrouw

Vervroegd in de overgang en een kinderwens: 'Ik roep vrouwen op eicellen te doneren'

Als zwanger worden via de natuurlijke weg niet lukt, kan ivf uitkomst bieden. Maar als je zelf geen eicellen meer produceert, wordt zo'n behandeling lastig. Het aanbod van eiceldonoren in Nederland is namelijk heel klein. Annemieke Koops (35), die zelf vervroegd in de overgang is geraakt en graag nog een tweede kind zou willen, roept daarom gezonde vrouwen op om hun eicellen te doneren.

Annemieke is moeder van een zesjarige dochter, maar had graag meerdere kinderen gehad. "Als kind droomde ik al van een groot gezin. Ik zag mijzelf al voetballen met mijn zoon of dansen in de kamer met mijn dochters. Maar dit is helaas helemaal anders gelopen. Mijn droom is veranderd in een nachtmerrie."

Genafwijking

Annemieke vertelt: "Toen ik 26 was, ontmoette ik de vader van mijn dochter. Zeven uur na de geboorte van onze dochter stikte zij bijna. Ze is gereanimeerd en heeft het wonder boven wonder overleefd. Na vele onderzoeken en opnames kwamen de artsen erachter dat ze een hartafwijking heeft. Omdat ik exact dezelfde hartafwijking heb, werd ik doorgestuurd naar de afdeling klinische genetica."

Na vele ziekenhuisbezoeken kreeg Annemieke de diagnose neurofibromatose type 1. Een genafwijking die voor vijftig procent overdraagbaar is en waarbij vooraf niet te overzien is in welke mate dat zal gebeuren. "Dit was een grote klap, want een tweede zwangerschap was hierdoor niet meer zo vanzelfsprekend. Helaas scheidde ik ook nog van mijn man in die periode. Toch bleef ik hopen dat ik nog een keer moeder zou mogen worden."

Nieuwe mogelijkheid

Annemieke: "De artsen stelden mij pgd voor. Dit is een ivf-traject, waarbij alleen de eicellen gebruikt worden die niet zijn aangetast door het foute gen. Dit klonk erg positief. Er leek weer een mogelijkheid te bestaan om toch nog een kindje te krijgen."

Na twee jaar kreeg Annemieke een nieuwe relatie en samen wilden ze proberen of ze via pgd een kindje konden krijgen. Maar bij de onderzoeken bleek er een ander probleem te zijn ontstaan: "Ik kreeg te horen dat mijn eicelvoorraad zeer laag is en dat ik vervroegd in de overgang was geraakt. Hierdoor was pgd niet langer mogelijk."

Geen donors

Annemieke ging wederom het gesprek aan met het ziekenhuis. "De artsen opperden eiceldonatie, wat voor ons dé oplossing leek te zijn. Eiceldonatie is het afstaan van onbevruchte eicellen door een vrouw, met als doel bij een andere vrouw een zwangerschap tot stand te brengen. De wensmoeder moet daarvoor wel een goed functionerende baarmoeder hebben. Eiceldonatie is in een aantal opzichten vergelijkbaar met spermadonatie, maar het is echter lastiger omdat eicellen moeilijker te verkrijgen zijn dan zaadcellen."

"Zo kon ik dus alsnog zélf zwanger worden en het kindje in mijn eigen buik dragen. Helaas vertelden de artsen tijdens het intakegesprek dat de drie eicelbanken in Nederland gesloten zijn. Dit vanwege een groot tekort aan eiceldonoren. We zouden wel naar het buitenland kunnen gaan om een geschikte eiceldonor te zoeken, maar dat is heel erg duur."

Oproep

Dat gezonde vrouwen hun eicellen kunnen doneren is iets wat maar weinig vrouwen weten. Annemieke: "Eiceldonatie via een eicelbank is pas sinds een paar jaar legaal in Nederland. Het is wel heftiger dan het doneren van sperma, maar de procedure duurt slechts twee tot drie weken."

De oproep van Annemieke wordt gesteund door de artsen Beckers en Pieters van het Medisch Centrum Kinderwens: "Dat er zo'n tekort is aan eiceldonoren is nauwelijks bekend, dus wij ondersteunen ieder initiatief om donoren te werven. Veel mensen hebben een diepgewortelde kinderwens en komen er na een verdrietig traject achter dat zij afhankelijk zijn van een donor. Wij beseffen dat doneren niet niets is. Toch vinden de meeste donoren het proces meevallen. Daardoor hopen we dat meer vrouwen zich zullen melden voor donatie."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.