Nieuws/Vrouw
493644
Vrouw

Boekentips

'Er gaat niks boven een goed boek'

GEEN - Boeken lezen, we doen het en we doen het graag. Zo bleek uit een enquête van VROUW die jullie massaal ingevuld hebben. Meer dan de helft van onze lezeressen leest gemiddeld meer dan 15 boeken per jaar. Wow! Daarom komt VROUW met de nieuwe rubriek ‘boeken’ waarin we elke week verschillende boeken gaan bespreken.

Dit doet VROUW niet alleen. Wij hebben de hulp van Chris Haak, boekverkoper literatuur (en thrillers en young adult) bij boekhandel Scheltema in Amsterdam, ingeschakeld. Deze week spreekt VROUW met Chris. Daarna zal zij de wekelijkse boekentips verzorgen. Ben je al benieuwd naar Chris?

Blij van boeken

"Ik word enorm blij van boeken! Je begeeft je met lezen in andere werelden met andere personages en dat vind ik reuze interessant, leerzaam en ontspannend. Een leven zonder boeken kan ik me dan ook echt niet voorstellen."

Chris heeft behalve boeken ook nog andere hobby’s. "Naast lezen houd ik van hardlopen, bij voorkeur in de natuur. Ik train voor een halve marathon, maar zou eigenlijk nog veel langer willen lopen, vijftig kilometer of meer lijkt me wel wat. En natuurlijk word ik ook blij van mijn gezin en vriendinnen: lekker samen eten, een filmpje pakken of gewoon gezellig samenzijn."

Levensmotto

"Als ik mijn levensmotto zou moeten omschrijven zou het zoiets zijn als wat J.K. Rowling (van de Harry Potter boeken) ooit schreef: ‘Anything is possible if you’ve got enough nerve.’ Met andere woorden; als je iets wilt in je leven moet je er gewoon voor gaan, eraan beginnen, hard werken en kijken of het lukt."

Maar wat voor lezer is Chris zelf eigenlijk? "Ik lees behoorlijk gevarieerd: van prachtige literatuur, spannende thrillers tot lekkere leesbare young-adult boeken. Ik lees veel en vaak, in de trein naar en van mijn werk, voor het slapengaan en onderuitgezakt op de bank. Als het boek me heel erg boeit, lees ik zelfs tijdens het koken."

Wat leest Chris nu?

"Momenteel lees ik Zuiverheid van Jonathan Franzen. Ik moest er even inkomen, maar kan nu niet wachten tot ik weer verder kan lezen. Franzen schrijft best literair, maar kan uitstekend de ziel van de westerse maatschappij van deze tijd weergeven."

"Hij beschrijft de hoop en wanhoop in menselijke relaties op zo’n manier dat je af en toe last krijgt van plaatsvervangende schaamte. Zuiverheid gaat over identiteit, afkomst, liefde en seksualiteit, maar vooral over geheimen. Zijn boek De correcties werd ooit geselecteerd voor Oprah Winfrey’s Book Club, dat zou met dit boek ook heel goed kunnen!"

Ben je benieuwd geworden naar dit boek? Bestel hem hier!