Vrouw/Praat Mee
494927229
Praat Mee

Dubbel gestraft: Kind van gescheiden ouders maakt zich zorgen over erfenis

Rechter met in zijn hand een mannetje en een vrouwtje

Rechter met in zijn hand een mannetje en een vrouwtje

Stel, de nieuwe vrouw van je ex is nog jong. Dolverliefd is je ex met haar in gemeenschap van goederen getrouwd en nu moeten jouw kinderen wachten op hun erfdeel tot zij (twee jaar ouder dan jouw oudste zoon) overlijdt. Door scheiding wordt het er allemaal niet makkelijker op in de wereld van de erfenis.

Rechter met in zijn hand een mannetje en een vrouwtje

Rechter met in zijn hand een mannetje en een vrouwtje

Uit onderzoek van Erfrechthulp.nl blijkt dat kinderen van gescheiden ouders zich soms zorgen maken over hun erfenis. Dit is ook terug te zien in het groeiende aantal erfrechtzaken in Nederland. Vaak wordt al voor het overlijden van beide ouders uitgezocht hoe aanspraak kan worden gemaakt op het kindsdeel. Zo wil men voorkomen dat een nalatenschap in handen valt van een stiefouder en/of diens kinderen.

Kindsdeel

Advocaat Jan Damstra van Erfrechtshulp: "De afgelopen jaren zien we een duidelijke toename in het aantal vragen over kindsdeel en legitieme portie. Kinderen zoeken actief uit wat hun rechten zijn."

In het verleden was het aanvechten van een testament de meest voorkomende reden om contact te zoeken met een erfrechtadvocaat. Nu komt de wens om het erfrecht veilig te stellen tot vijf keer vaker voor.

Stiefouder

De zorg van kinderen is niet altijd onterecht stelt Damstra. Vooral als de nieuwe partner een stuk jonger is. "Het komt in tweede huwelijken vaak voor dat partners trouwen in gemeenschap van goederen waarbij het testament op de langstlevende wordt gesteld.

Als in dit testament ook een beroep van de biologische kinderen op de wilsrechten wordt uitgesloten, dan krijgen de biologische kinderen pas hun erfdeel als de stiefouder overlijdt. Dit terwijl deze stiefouder soms net zo oud is als de kinderen.

Hierdoor ontstaan er rondom de erfenis regelmatig conflicten tussen de stiefouder en de biologische kinderen. Dit is terug te zien in het groeiende aantal erfrechtszaken in Nederland."

Onterving

Een andere veelvoorkomende reden om naar de rechter te stappen is onterving. "Veel familieruzies ontstaan als het testament boven tafel komt. Op het moment waarop bekend wordt dat kinderen zijn onterfd, zijn ze emotioneel geraakt. 'Hoe heeft vader of moeder dit kunnen doen?' vragen ze zich af", aldus Damstra.

Ook hier komen veel problemen voor binnen samengestelde gezinnen. Een ouder besluit soms alles aan de nieuwe partner na te laten en biologische kinderen te onterven. "De klap voor de kinderen is dan vaak groot. Zij voelen zich dubbel gestraft: emotioneel én financieel. Zij krijgen slechts de helft van het erfdeel waarop zij recht zouden hebben gehad als zij niet onterfd zouden zijn."

Praat mee

Heb jij ook problemen gehad met de erfenis vanwege de scheiding van een ouder? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.