Vrouw/Columns & Opinie
495251992
Columns & Opinie

'Het wordt tijd dat kinderen weer zelf hun surprise maken'

Surprises met Sinterklaas

Surprises met Sinterklaas

Tot twee jaar geleden wist ik niet eens dat 'surprisestress' bestond. Maar geloof me, het bestaat en is besmettelijk

Surprises met Sinterklaas

Surprises met Sinterklaas

Vroeger was ik geen fan van de surprisetijd. Ik lag niet lekker in de klas en wist nooit iets origineels te bedenken laat staan te maken. Alleen het gedicht lukte meestal wel. En uiteindelijk kwam ik, met een beetje hulp van mijn ouders, toch ook altijd wel met een aardige surprise op school.

Het surprisemuseum

Hoe anders is het tegenwoordig. Vorig jaar maakten wij kennis met het 'surprisemuseum'. In de hal van de school worden alle surprises een aantal dagen tentoongesteld. Trots togen we richting school met de versierde schoenendoos (een zogenaamde playstation) om aldaar een illusie armer te raken.

Tot in detail geschilderde Disneyfiguren, sneeuwpoppen van koffiebekertjes en voetbalvelden met miniatuurfiguren: alles even pinterestwaardig. De schoenendoos kreeg een plekje naast drie andere playstations, waarbij die van ons in het niet viel.

Zo overdreven

Ik had duidelijk de plank misgeslagen, met mijn 'een feest voor en door kinderen'-illusie. Er zijn vast creatieve kinderen, maar even rondkijken deed mij beseffen dat vooral ouders hier dagen, zo niet nachtenlang, aan hadden gewerkt. En dan vraag ik me af 'Waarom?'.

Kijk, ik snap dat het leuk is om iets origineels te geven. En natuurlijk ook om te krijgen. Maar het begint mij een beetje op traktatiestress te lijken. Elk jaar moet het groter, mooier, beter. Kijk eens wat we hebben gemaakt? Hop, op social media met #trots. Maar op wie ben je als ouder dan trots? Op je kind of op jezelf? Waarom moet het allemaal zo overdreven?

Knutselclub

Ik worstel ermee. Want ik wil niet dat mijn kind weer met de lulligste surprise aankomt. Dus ook ik heb geholpen dit jaar. En zoonlief gaf vooral aanwijzingen. De surprise is prachtig, maar ja. Je weet dat hij volgende week om dit tijdstip toch in de kliko ligt. Merkt de ontvanger hoeveel tijd en moeite erin is gestoken? Of doe je het voor die ouders?

Ik vind dat het wel iets minder mag. Laat je kind zelf iets maken, help een beetje mee indien nodig, maar laat duidelijk zijn dat het een feest voor en door kinderen is. Plof zelf op de bank. En als je als ouder graag knutselt, ga dan op een knutselclub. Ik ga volgend jaar weer voor optie A!

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook ergens een sterke mening over? En wil je die kwijt?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.