Vrouw/Culinair
497494223
Culinair

Culinair

Recept: appeltaartje met een twist

Recept uit: ’Hollandse klassiekers anno nu’ van Tjitze van der Dam

Recept uit: ’Hollandse klassiekers anno nu’ van Tjitze van der Dam

We zitten weer middenin het appelplukseizoen. Wat is er nou leuker dan appeltaart bakken van je zelf geplukte appels? Dit appeltaartje met een twist is perfect om je huis te vullen met de geur van kruidige appeltaart.

Recept uit: ’Hollandse klassiekers anno nu’ van Tjitze van der Dam

Recept uit: ’Hollandse klassiekers anno nu’ van Tjitze van der Dam

Ingrediënten appeltaartje

~ 100 g boter

~ 150 g patentbloem

~ 50 g suiker

~ 1 losgeklopt ei om het deeg te bestrijken

~ boter om in te vetten en bloem om te bestrooien

Voor de vulling:

~ 100 g amandelspijs

~ 50 g gesmolten boter

~ rasp van 1 citroen

~ 1 ei

~ 100 ml slagroom

~ halve el VOC-specerijen

~ 4 appels

Tip: VOC-specerijen maak je eenvoudig zelf. Doe 10 steranijsen, 2 kaneelstokjes, 10 kruidnagels, 10 stuks foelie, 1 nootmuskaat, 10 kardemompeulen, 10 jeneverbessen en 5 gedroogde laurierblaadjes in een keukenmachine en maal het fijn.

Bereidingswijze appeltaartje

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak van de boter, bloem en suiker een soepel deeg en rol dit uit tot ongeveer 0,5 cm dikte.

Stap 3

Pak vier kleine bakvormen, smeer de vormpjes in met boter en bestrooi met een beetje bloem. Verdeel het deeg gelijkmatig over de vormpjes en smeer dun in met een losgeklopt ei.

Stap 4

Bak het deeg op ongeveer 15 minuten in de oven gaar. Haal de vormpjes eruit en laat de oven aanstaan. Meng amandelspijs, gesmolten boter, citroenrasp, ei, slagroom en VOC-specerijen in de keukenmachine tot een glad beslag.

Stap 5

Schil de appels en snijd in blokjes van 1 cm en meng met het beslag. Verdeel over de bodems en bak de taartjes in de oven in ongeveer 25 minuten gaar.

Meer recepten

Gek op appeltaart? Dan kun je ook deze heerlijke appeltaart maken, genoeg voor tien personen. Liever een keer wat anders? Ga voor deze Dutch baby!

Dit recept staat in een oude versie van VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.