Vrouw/Praat Mee
499030415
Praat Mee

'De school aanklagen? Dan is het hek van de dam!'

Ouders die een probleem hebben met school dreigen steeds vaker met een gang naar de rechter. Dat kan een conflict betreffen over het schooladvies, maar ook over de ouderbijdrage, een straf of het lesrooster.

Een leerling van het Kalsbeek College in Woerden mag bijvoorbeeld dankzij tussenkomst van de rechter toch naar het examengala van de school. Eerder werd hem de toegang ontzegd, omdat hij zich volgens het college op de laatste schooldag had misdragen.

Gala

Het Kalsbeek College had de leerlingen in aanloop naar de laatste schooldag nog zo gewaarschuwd: 'Wie zich misdraagt, mag niet naar het gala na de examens'. Toch was het op woensdag 17 april 2019 raak. Zo’n dertig leerlingen sloten het schooljaar letterlijk knallend af: met vuurwerk. Ook werd een auto van een docent beklad met verf en werden voorbijgangers belaagd met meel en eieren.

Volgens de school heeft Gijs K. vuurwerk gegooid en is hij herkend door medeleerlingen. Die zouden daar anonieme verklaringen over afgelegd hebben bij de school. Gijs K. ontkent in alle toonaarden: "Ik reed die dag op mijn scooter in de buurt van de school, maar heb niks gedaan."

Anoniem

De schoolleiding denkt daar anders over. Maar het feit dat de school dat concludeert op basis van anonieme verklaringen, is een heikel punt tijdens de rechtszaak.

Volgens de advocaat van de school kon dat niet anders. "De anonieme getuigen zijn bedreigd. Er zou een bom geplaatst worden als ze hun mond open zouden trekken."

Hoor-en-wederhoor

Het oordeel is in het voordeel van Gijs K. De rechter vindt het verkeerd dat de school hem van het gala heeft uitgesloten zonder eerst met hem in gesprek te gaan. "Er had hoor-en-wederhoor toegepast moeten worden."

Volgens de rechter mag een besluit zoals het uitsluiten van een leerling bij de afsluiting van de schooltijd niet zomaar genomen worden. "Omdat het besluit niet zorgvuldig tot stand gekomen is, moet het besluit teruggedraaid worden en moet de leerling toegang verleend worden tot het gala."

Veilig voelen

De school is niet blij met het besluit en vreest dat het hek van de dam is, als leerlingen besluiten hun geschillen met de school in de rechtszaal uit te vechten. Het Kalsbeek College laat weten nog steeds achter de genomen beslissing te staan.

Locatiedirecteur Paul Verkade tegen RTV Utrecht: "Wij vinden het ontzettend belangrijk dat onze leerlingen zich veilig voelen op en rondom school. Op school hebben we daarom duidelijke afspraken met elkaar gemaakt over welk gedrag tolerabel is. Dat waren deze gedragingen absoluut niet."

Praat mee

Wat vind jij? Zou jij bij een conflict met school naar de rechter gaan? Of laat je het aan de school over om het kind te straffen en heeft Paul Verkade gelijk dat het hek van de dam is als leerlingen hun geschillen met school in de rechtszaal uitvechten? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.