Vrouw/Praat Mee
49986781
Praat Mee

Praat mee

Ben je als ouder verantwoordelijk voor het wapenbezit van je kind?

Het gebeurt steeds vaker: jongeren die rondlopen met wapens en zelfs betrokken raken bij steekpartijen. De burgemeester van Zoetermeer liep zaterdagnacht mee met de politie en schrok toen hij zag hoe jong de meeste jongens waren die met messen betrapt werden. Een dertienjarige die met een mes rondloopt, is niet ongebruikelijk meer. Maar waar zijn de ouders?

Ouders

De jongeren die in de nacht op de straat zijn te vinden, zijn veelal jongens vanaf dertien jaar. Kinderen nog. Sommigen van hen dragen messen bij zich en zijn, al dan niet onder groepsdruk, onder invloed van alcohol. Welke rol vervullen de ouders van deze kinderen? Waarom ligt een dertienjarige om drie uur ’s nachts niet in bed? Weten ouders wel wat hun kind uitvoert op straat, op zijn telefoon en wat hij allemaal meedraagt in zijn rugtas of jaszak?

Messenverbod

Op dit moment worden jongeren nauwelijks gestraft voor wapenbezit: ze komen er vaak met een Halt-straf vanaf. Een algeheel messenverbod komt er waarschijnlijk niet, want dan zou het bezit van een aardappelschilmesje ook aan banden gelegd moeten worden. Wel wordt gesproken over de mogelijkheid ouders op te laten draaien voor de kosten. Dat wil zeggen: het betalen van hoge boetes, maar ook het bekostigen van verplichte hulp bij opvoeding. Ouders worden hiermee verantwoordelijk gesteld voor de acties van hun kinderen.

Praat mee

Wat vind jij hiervan? Vind jij dat ouders verantwoordelijk gesteld moeten worden en de boetes of verplichte opvoedhulp moeten betalen? Of vind je dat een algeheel messenverbod juist de oplossing is? Praat mee op onze Facebookpagina!

Wij zijn op zoek naar ouders die hun kind hebben betrapt met een mes of van wie een kind betrokken is geweest bij een steekpartij. Heb jij dat meegemaakt en wil je je verhaal delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.