Nieuws/Vrouw
500165974
Vrouw

'Liefdesverdriet gaat pas écht over als je een nieuwe relatie hebt'

In deze rubriek behandelt VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg wekelijks een onderwerp. Deze week: liefdesverdriet.

Liefdesverdriet is een vervelende emotie en bijna iedereen heeft hier één of meerdere keren in z'n leven mee te maken. Als je liefdesverdriet hebt, ben je in een continue stemming van somberheid, machteloosheid en frustratie. Het is eigenlijk een verlammende innerlijke toestand.

Er is geen middeltje tegen

Het probleem van liefdesverdriet is het niet direct zien van een uitweg. Het lijden is groot en de pijn vreselijk. Er bestaat helaas geen middel tegen. De uitvinder van zo'n medicijn, zou schathemelrijk worden, want men heeft er een aardige duit voor over om van dat nare gevoel af te komen.

Er een punt achter zetten

Er is een verschil tussen degene die de relatie beëindigd en degene die wordt 'gedumpt', om het zo maar even te zeggen. Als je zelf het punt bereikt dat je de relatie wilt beëindigen, heb je ook vervelende emoties. Maar het verschil is: je hebt een doel voor ogen en als je dat dan hebt bereikt (de relatie is afgelopen) voel je wel een bepaalde vorm van genoegdoening. Degene die er een punt achter zet, kan dus iets van bevrijding en opluchting ervaren.

Toch wordt deze positie vaak onderschat. Het is voor bijna iedereen dramatisch moeilijk om een relatie te beëindigen. Zowel het opstarten als beëindigen van een relatie ligt meestal in handen van de vrouw. Het gebeurt maar zelden dat de man zegt: 'en nu is het klaar.'

Mannen zijn bang om te kwetsen

Voor mannen is dit gevoelsmatig bijna niet te doen. Zij hebben een grote angst iemand te kwetsen en ze weten dat het geven van de ultieme afwijzing niet juichend zal worden ontvangen.

Ze kiezen daarom vaak voor een andere manier: ze ontlokken een breuk. Bijvoorbeeld door vervelend te doen, ruzie te zoeken of vreemd te gaan. Onbewust hopen ze dan misschien wel betrapt te worden, terwijl een vrouw door zoiets juist voor de relatie wil vechten.

Kenmerken van liefdesverdriet

De meest opvallende kenmerken van liefdesverdriet zijn nauwelijks meer eten of juist teveel gaan eten. Mensen met liefdesverdriet kunnen zich niet concentreren en zijn afwezig. Een héél duidelijk kenmerk is een zeer sterke behoefte om het erover te hebben, iemand wil heel gedetailleerd uitleggen hoe alles in elkaar zit. Ook zoeken mensen met liefdesverdriet naar mensen die aan hun kant staan.

Het verloop

Vaak zie je dat mensen na enige tijd een soort eindoordeel willen vellen over de relatie. Iemand stelt zichzelf vragen als: Heb ik het verkeerd gezien? Had ik beter naar vriendinnen moeten luisteren? Val ik op de verkeerde mannen?

Die eindeloze analyses ontstaan omdat je gekrenkt en boos bent. Je kunt er vaak niets mee. Het verloop van liefdesverdriet volgt dezelfde stadia als een traditioneel rouwproces. Eerst is er de shock: Wat is dit? Hierna volgen ongeloof, intens verdriet, leegheid, boosheid, een schuldgevoel (waar heb ik het laten liggen?) en vervolgens acceptatie.

Acceptatie

Die acceptatie komt meestal pas op het moment dat je een nieuwe partner krijgt. Het verwerken van je verlies gebeurt vaak pas in je nieuwe relatie. Door deze fijne, nieuwe liefde ziet men vaak in dat ze in de oude relatie eigenlijk helemaal niet zo gelukkig waren.

Mijn therapie

Mensen die liefdesverdriet hebben en in therapie komen, hebben een enorme behoefte aan een analyse van de relatie. Als psycholoog weet je dat dit een oneindige exercitie is. Tóch ga ik hierin mee. Sterker nog: mijn patiënt en ik melken alles van de relatie uit. Ik zorg dat het hele plaatje nog completer wordt, tot er een punt komt dat het de patiënt is die er genoeg van heeft.

Hierbij 'scan' ik wel de sociale arena van de patiënt en houd ik in de gaten of hij/zij genoeg mensen ziet en spreekt en ook oog heeft voor anderen. Hierbij is het mooi als je een opening kunt creëren; want het verdriet is dus pas echt over als er een nieuwe relatie is.

Do's als je liefdesverdriet hebt

  • Houd bij hoe het met je gaat, bijvoorbeeld met een dagboek
  • Praat er zoveel mogelijk over met je vrienden
  • Zoek een uitlaatklep. Bijvoorbeeld in muziek, sport of iets creatiefs
  • Stel je open.

Don'ts als je liefdesverdriet hebt

Sluit je niet af en ga niet binnen zitten. Eigenlijk moet je alles doen waar je geen zin in hebt. Ga dus wel naar je werk, maak afspraken, zoek afleiding en ga sporten.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.