Vrouw/Columns & Opinie
50400526
Columns & Opinie

Ebru Umar: Hillary’s állergrootste fout? Bill aan het presidentschap helpen

aanhangers van hillary clinton

aanhangers van hillary clinton

Ebru Umar schreef voor ons eenmalig een 'Wat zij vindt'. Het afgelopen jaar bezochten Michelle en Barack Obama een niet al te opvallend restaurant. De eigenaar vertelde dat hij als puber verliefd op Michelle was geweest. Barack reageerde: 'Als je met hem was getrouwd, had je hier kunnen eindigen.' Zij gaf het enige juiste antwoord: 'Als ik met hem was getrouwd, was hij president van Amerika geworden.'

aanhangers van hillary clinton

aanhangers van hillary clinton

Het zelfvertrouwen van mannen is stuitend. Of leerzaam, het is maar hoe je het bekijkt. Op de een of andere manier bestieren mannen - die op die paar vierkante meter thuis nog geen idee hebben hoe de vaatwasser werkt, waar de wasmand staat, hoe de tuinman heet, hoe laat de kinderen van school komen en wanneer ze moeten sporten - de wereld. Dat er eindelijk een vrouw opstond die het hoogste ambt van de wereld, president van de Verenigde Staten, ambieerde werd door mannen, vrouwen én feministen dan ook met het luidste gejuich ontvangen.

Vrouw-zijn is geen verdienste

Maar waarom? Vrouw-zijn is geen verdienste. Geen deugd, geen talent. Er zijn weinig vrouwen die zich positief uitlaten over een vrouwenquotum, laat staan mannen. Maar nu leek Hillary’s enige verdienste wel haar vrouw-zijn. Maar vrouw-zijn zegt niets over kwaliteiten. Als er één ding is wat we van mannen kunnen leren, is het wel dat het niet gaat om wat je kunt. Aan talent, doorzettingsvermogen en daadkracht geen gebrek bij welke (huis)vrouw ook. Het gaat om wat je pretendeert te kunnen. Om woorden, niet daden. Mede daarom verloor Hillary, de carrièrepolitica zonder wie ook haar man Bill nooit president van Amerika had kunnen worden, de presidentsverkiezingen van Donald Trump.

Donalds woorden én daden waren stuitend. Zijn stuitend. Hij betaalt zijn werknemers niet, hij praat denigrerend over vrouwen en van belastingen moet hij ook niets hebben. Wijs mij één man, of één ondernemer, aan die dat niet ook nastreeft. Hillary is geen heilige, ze heeft misschien de ervaring maar ze staat ook voor alles wat de politiek de afgelopen decennia heeft voorgebracht: economische crisis, terrorisme, armoe. Tegelijkertijd is ze zelf puissant rijk. Trump ook, maar Trump is ondernemer. Hoe kan een politicus honderden miljoenen verdienen? In een paar jaar tijd? Ja, good for her, maar het stinkt.

et contact met de kiezer kwijt

De waarheid is dat politici wereldwijd het contact met de kiezers zijn kwijtgeraakt. Politiek is allang geen nobele zaak maar pure carrièreplanning. Voor een plek in de Tweede Kamer hoef je geen opleiding te hebben, je moet alleen op een verkiesbare plek komen. Vervolgens is je jaarsalaris 107.000 euro. Noem me één beroep waarbij je dat verdient, vrijwel belastingvrij met drie dagen in de week werken? Dinsdag, woensdag en donderdag zijn de Kamerdagen, op maandag en vrijdag mag je zelf weten wat je doet. Prima baan, je snapt niet waarom er niet meer vrouwen de politiek in gaan. Goed combineerbaar met kinderen, vraag het Mona Keijzer (CDA) maar.

In elk land geldt dat lageropgeleiden en weinig verdienende burgers in de meerderheid zijn. Het is de zogenaamde 80/20 regel: 20% is hoger opgeleid, 20% verdient relatief veel geld - in ieder geval zoveel dat ze hun rekeningen kunnen betalen. Die lageropgeleiden en minder verdienende burgers hebben ook stemrecht. De tijd dat ze accepteerden dat hogeropgeleiden, of 'belangrijke' mensen het beter wisten, is voorbij. Ze balen, niet alleen in Amerika maar ook bij ons, dat ze niet gehoord worden.

De waarde van die 1000 euro

Het is ook moeilijk luisteren hoe je van een modaal salaris in een eenvoudige buurt moet rondkomen, als je zelf het drievoudige verdient en een lease auto rijdt. De waarheid is dat politici vinden dat wij burgers, kiezers!, ons aanstellen. Ze snappen niet dat als de MinPres ons 1000 euro belooft het niet gaat om de belofte maar om de waarde van die 1000 euro. Volksstammen in Nederland kunnen die goed gebruiken.

Ze snappen niet dat een uitspraak als 'de schouders eronder' klinkt als uitgelachen worden: wat denken ze in Den Haag dat 80% van de burgers, kiezers!, al jaren doen? Het komt op iets heel simpels neer: geld. En wij burgers, kiezers!, hebben steeds minder geld terwijl het leven duurder wordt. Tegelijkertijd is een schande om dat hardop te zeggen. Want over geld praten is 'banaal'. Gek genoeg wordt dat altijd gezegd door mensen die er bakken vol van hebben.

Hillary’s állergrootste fout

Terug naar Amerika: zolang 80% van de bevolking weinig geld heeft, met moeite kan rondkomen omdat laagopgeleid maar belangrijk werk (loodgieter, electricien, timmerman, kapper) ondergewaardeerd wordt en oplichters als bankiers hun zakken vullen én die van politici spekken, zullen zij kiezen voor de politicus die zij vertrouwen. Die hun taal spreekt. Die nog niet bewezen heeft corrupt te zijn. Ongeacht of het een man of vrouw is. Hillary’s állergrootste fout? Haar man Bill aan het presidentschap helpen, in plaats van er destijds zelf voor te gaan. De wereld heeft niets aan vrouwen die zich, als de nood aan de man is, voorstaan op hun vrouw-zijn.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.