504835
Vrouw

Praat mee

Vechtscheiding over Minet of Wodan

Scheidingsmediator Yolande de Best vergeet aan de onderhandelingstafel nooit het onderwerp ‘huisdieren’. Mensen laten hun geliefde huisdier immers liever niet achter bij hun ex. Maar eerlijk de lusten en lasten verdelen is lastig.

Vorige week was de Stichting International Fund for Animal Welfare in het nieuws vanwege hun spraakmakende initiatief ‘Blijf van mijn Dier’: een project met als doel te zorgen voor de dieren van vrouwen die vluchten naar een vrouwenopvanghuis. Het bleek keihard nodig. Gelukkig is dergelijke opvang lang niet voor alle huisdieren nodig. Maar toch…wat gebeurt er met huisdieren als je gaat scheiden?

Co-huisdierschap

Yolande: ‘Het onderwerp huisdieren behandel ik altijd aan de scheidingstafel. Tenslotte zijn de meeste mensen zo dol op hun hond of poes, dat ze die niet zonder meer willen achterlaten bij hun aanstaande ex. Als scheidingsmediator mag je dat dus niet vergeten. Wat is de bedoeling? Blijven Bobbie of Minet achter bij de een? Of verhuist de hond of kat, bijvoorbeeld bij co-ouderschap, mee met de kinderen? En is dat ook haalbaar? Een mooie afspraak op papier is in de praktijk tenslotte niet altijd uitvoerbaar.

Verkassen

Het welslagen van een co-huisdierschap hangt van het dier zelf af. Katten laten zich meestal niet verplaatsen, maar ook voor honden valt het niet mee om regelmatig te moeten verkassen. Als je hond daar onrustig van wordt, moet je een andere oplossing zoeken. Woon je niet al te ver van je ex af, dan is het wellicht te regelen dat je huisdier weliswaar op één adres blijft wonen, maar dat de kinderen wel voor hem blijven zorgen. Zodat ze poes af en toe eten kunnen geven of de hond eens kunnen uitlaten.

Kosten

Ook als je afspreekt dat een van beiden het huisdier houdt, is het goed om te bespreken hoe je na de scheiding met de kosten voor bijvoorbeeld voeding en de dierenarts omgaat. Wordt dat ‘eerlijk delen’, of draait degene die het huisdier houdt daarvoor op?

Grote steun

Een huisdier is juist in een verdrietige periode van een scheiding voor de kinderen vaak een enorme steun: die moet als het even kan dus blijven! Ik heb wel eens meegemaakt dat de ouders aangaven het te lastig te vinden om na de scheiding in hun eentje voor de hond te moeten blijven zorgen. Ze besloten het beestje weg te doen. De kinderen waren ontroostbaar. Naast het verdriet van de scheiding van de ouders, kwam daar het dreigende afscheid van hun hondje nog eens bij. Gelukkig kwam dat drama tijdens een bijeenkomst aan mijn tafel bij de kinderen naar voren. Daarom hebben de ouders samen naar een andere oplossing gezocht. Uiteindelijk mocht Sammie blijven. Een hele troost voor de kinderen!

Hoe heb jij dat gedaan met je scheiding en de huisdieren? Of hoe zou jij dat doen? Praat mee!