Vrouw/Mama
507974689
Mama

Na je bevalling in de rij voor de douche...

Eveline Bijlsma (35) woont in Frankrijk vlak buiten Parijs en verwacht - samen met haar Nederlandse vriend Kleis - een tweeling. In deze serie vertelt ze op VROUW.nl wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland. Dit keer schrijft ze over de keuze waar ze zou moeten bevallen.

De keuze om in de dichtstbijzijnde kliniek met een goede naam te bevallen, had ik willekeurig gemaakt. De maternité van het ziekenhuis in Poissy is tot in de puntjes uitgerust op te vroeg geboren baby’s die extra zorg nodig hebben. Vrouwen in de buurt die een tweeling verwachten, melden zich daar.

Mes, pomp of tang

Na een afspraak met een van de artsen over de grote dag begon ik echter te twijfelen. Ze doen er 5000 bevallingen per jaar, dus er is geen tijd voor fratsen. Volgens onze hypnobirthingjuf, waar we een cursus volgden om alles zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen, grijpen artsen in zo’n fabriek eerder naar een mes, pomp of tang: de verloskamer moet immers worden vrijgemaakt voor de volgende barende vrouw.

Dat was misschien wat overdreven, maar tijdens het gesprek werd me duidelijk dat we zelf weinig in te brengen hadden. Als de baby’s er met 38 weken nog niet waren, zou ik worden ingeleid. Een deel van de weeën opvangen in een bad kon ik wel vergeten, met een tweeling. En de acrobatische bevallingshoudingen uit mijn handboek hoefde ik niet uit het hoofd te leren: ik mocht alleen maar op mijn rug liggen.

Ruggenprik

Ik had toen nog vijf weken tot aan de door hen gestelde grens, maar besloot verder te zoeken naar een kliniek met een minder industriële aanpak. Ik belandde in Nanterre, vlakbij Parijs, waar ik een paar dagen later al terecht kon voor een gesprek met de chef de clinique. Hij wilde duidelijk zijn collega’s niet afvallen, maar bevestigde onze vermoedens. "Die maternité hoort bij een universitair ziekenhuis waar jonge artsen moeten worden opgeleid. Er is minder ruimte voor maatwerk. Een vrouw wordt in een hokje gestopt, omdat dat makkelijker werkt. Dus: een tweeling = inleiden."

Ook deze dokter liet de baby’s liever niet tot het bittere einde zitten en ook hij zette liever een ruggenprik: na een voorbeeldige bevalling van nummer 1 kon nummer 2 altijd voor verrassingen zorgen. Maar als er een bad vrij was, mocht ik daar best in gaan puffen. En als ik het eerste kind gehurkt wilde baren, was daar ook wel een mouw aan te passen.

Douche op de gang

Tevreden liep ik naar buiten, dit klonk een stuk beter. Mijn vriend zag er tegenop een vrouw in barensnood een half uur lang door het agressieve voorstedelijke verkeer te vervoeren, maar was verder enthousiast. We besloten alleen nog advies te vragen aan de gynaecoloog die elke maand een echo maakt van de tweeling en als instituut geldt in de regio.

Omdat de baby’s goed groeien en in de perfecte houding liggen voor het moment suprême, kon ik wat hem betrof ook in Nanterre bevallen. Het doorslaggevende argument was echter niet van medische aard. "In Poissy is de douche op de gang en heb je geen kamer voor jezelf. Stel je voor dat je nachtenlang niet slaapt door het gesnurk van je buurvrouw en haar huilende baby. En misschien krijgt ze wel elke dag vijftien luidruchtige vriendinnen op bezoek!"

In de rij voor de douche op de gang… Na al mijn research naar vermeend lopende bandwerk, gaf dit ordinaire argument de doorslag.

Over Eveline Bijlsma

Eveline Bijlsma (35) is freelance correspondent in Frankrijk voor De Telegraaf, Elsevier en BNR Nieuwsradio. Ze verwacht een tweeling en blogt wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland: dubbele voorpret, twee keer zoveel chaos en eigenaardige artsen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.