Vrouw/VROUW magazine
50899133
VROUW magazine

VROUW Magazine

Chocolade-olijfolie-ijs met zeezout... Jammie!

VROUW-collega Marjolein hoorde tijdens de coronacrisis in de stad vogels fluiten. „Eerlijk? Als ik dat wil horen, ga ik wel naar het platteland. Geef mij maar het geroezemoes van het terras en flarden muziek van de straatmuzikant. Echte stadsgeluiden, dáár word ik blij van! Omdat een ijsje ook bijdraagt aan mijn geluk, en een beetje bij de stad hoort, deel ik bij dezen een recept van Yvette van Boven.

~ 500 ml volle melk

~ 200 g slagroom

~ 6 eierdooiers

~ 125 g fijne kristalsuiker

~ 200 g pure chocolade (70% cacao)

~ 1 volle el cacao

~ 100 ml goede olijfolie

~ ½ tl zeezout

~ snuf zoutvlokken

Bereidingswijze

Breng de melk met de slagroom tegen de kook aan in een pan met een dikke bodem. Klop de dooiers met de suiker en het zout licht en schuimig. Giet al kloppend het hete melk/roommengsel bij de dooiers en giet alles terug in de pan. Verwarm al roerende (NB: laat niet koken, want dan stolt het ei) tot het mengsel een dikke vla is geworden. Voeg de chocolade toe en roer tot die is opgelost. Zeef de cacao en roer die er ook door. Laat de vla afkoelen. Roer de olijfolie door de vla en zet de kom in de koelkast tot de vla koud is. Draai het mengsel tot ijs in een ijsmachine of zet het in de diepvries en roer om de vier uur de ijskristallen stuk. Serveer het ijs met een drup olijfolie en een paar vlokken zeezout.

Dit recept staat in ’Home made basics van Yvette van Boven (Uitgeverij Nijgh Cuisine).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.