Nieuws/Vrouw
526846231
Vrouw

'Ja ik ben jaloers, maar vind de verheerlijking van dun zijn ook stóm'

Bonita

Bonita

Elke week kijken mijn dochter (10) en ik gezellig samen Holland's Next Top Model (HNTM) en elke week roep ik weleens verschrikt 'Wat is dat kind mager!'. Vooral deze week viel het me op hoe mager Bonita is. Niets ten nadele van het meisje. Ze doet reuze haar best en heeft een prachtig gezichtje. Ze mocht dan ook door naar de volgende ronde. Maar er is toch niks sexy aan de lingerieshoot deze week met Jamie, waarin we lingerie zagen zonder ook maar een grammetje vlees erin? Geen borsten, geen billen, geen dijen, niks!

Bonita

Bonita

Model/Fotograaf Kim Feenstra en de jury waren er reuze enthousiast over, maar ik vond die uitstekende botten maar eng. Ik schrok er zelfs een beetje van. Dat dit is wat 'we' mooi vinden. Het is misschien een glad plaatje, maar ik vind het nul sexy. Ik denk dat heel wat kerels het op dit gebied met me eens zijn.

Stichtelijk praatje

Na afloop van het programma houd ik meestal een stichtelijk praatje voor mijn dochter. Dat dit fashion is en dat in het gewone leven mensen niet zo mager zijn en wel gewoon vlees op hun botten hebben. Dat ze niet moet denken dat dit de norm is.

Dan wijs ik nog maar even naar mijn eigen gewone maat M (38/40) en vertel ik haar dat billen, benen en een buikje er een beetje bijhoren in onze familie en dat dat niks is om je voor te schamen.

Bonita|HNTM

Bonita|HNTM

Door het mondje

Dat je jezelf heus niet hoeft uit te hongeren om er mooi uit te zien. Daarbij zeg ik dan ook nog wel even dat sommigen dun zijn van nature, dat ze alles kunnen eten zonder dik te worden. Maar dat zij en ik daar niet bij horen; bij ons gaat wel elk pondje door het mondje.

Ik ben echt niet tegen dun. Ik vind het prachtig zelfs. Ik probeer het al mijn hele leven te worden. Het is jarenlang zelfs een obsessie geweest, maar nu heb ik het een beetje losgelaten. Ben ik jaloers? Ja eigenlijk wel, maar ik vind het ook stom dat dun zijn zo verheerlijkt wordt. Dat dun zijn synoniem staat aan succes en beheersing.

De gemiddelde maat

Dat stevige mensen en kinderen worden gepest en bespot. Dat dun zijn goed is en stevig zijn slecht. En dat terwijl de gemiddelde maat in Nederland 42 is. Dat zijn dus heel wat mensen die elke dag via bladen, billboards en tv de boodschap krijgen dat ze niet goed zijn zoals ze zijn. Dat ze dunner moeten worden.

Vooral in Frankrijk (het land dat dun zijn lijkt te hebben uitgevonden) worden er steeds meer maatregelen genomen tegen de verheerlijking van dun. Zo mag er niet meer geshopt worden aan de foto’s en te dunne modellen mogen niet meer de catwalk op.

Nieuw programma

Ook in Nederland worden er stapjes gezet. Zo wordt er gezocht naar modellen met een maatje meer voor een nieuw RTL-programma. In het programma gaan ze op zoek naar hét curvy supermodel van Nederland.

En voor de goede orde curvy is dus gewoon maat 40. Topmodel Danielle van Grondelle (maat 42) gaat het presenteren. En zegt dat dit ook belangrijk is voor jonge meisjes. Hear hear.

In 2018 zit ik met popcorn voor de buis met mijn dan 11-jarige dochter. Dus nog gevoeliger voor dit soort boodschappen dan ze nu al is. Kan ik het stichtelijk praatje ook eens achterwege laten.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.