Vrouw/Seks & Relaties
530353301
Seks & Relaties

In het nieuws

Gelukkig gescheiden... Hoe doe je dat?

Een scheiding betekent voor zowel ouder als kind een zware tijd. Wat is de beste manier om die periode te doorstaan? Hoe zorg je ervoor dat je kind(eren) er zo min mogelijk onder lijden? We vroegen het ervaringsdeskundige en scheidingsmediator Yolande de Best.

Wat is een juiste manier om aan (jonge) kinderen te vertellen dat je gaat scheiden?

„Doe dit het liefst aan het begin van de dag, bijvoorbeeld op een zondagochtend. Zo hebben de kinderen de tijd om het heftige nieuws te verwerken en eventueel nog vragen te stellen of hun gedachten te verzetten door iets anders te gaan doen. Ga niet met je vingertje wijzen en de ander de schuld geven, want jij en je partner gaan scheiden, niet de kinderen. Maak bovendien heel goed duidelijk dat de scheiding niks met de kinderen te maken heeft.”

Ouders moeten zich bewust zijn van de fase waarin hun kinderen leven. Kinderen van rond de 16 jaar zijn heel erg bezig met zichzelf, en kunnen een scheiding er bijna niet bij hebben. Vaak hebben pubers ook de neiging om veel vragen te stellen, zoals: ‘Wat heeft hij gedaan?’ Probeer ook dan niet in details te treden.”

Welke ontwikkelingen in het scheidingsproces bespreek je wel/niet met het kind?

„De kinderen zullen vragen hebben over de scheiding, denk bijvoorbeeld aan vragen als ‘Moeten we dan verhuizen?’ of ‘Hoe gaat dat dan met voetbal?’ Geef hier vooral eerlijk antwoord op, maak geen valse beloftes. Maak de kinderen duidelijk dat er een grote kans bestaat dat er dingen gaan veranderen, zodat zij zich hier op kunnen voorbereiden. Zo is de uiteindelijke klap kleiner, als jullie bijvoorbeeld wel gaan verhuizen.”

„Ga de kinderen niet opzadelen met onder andere jouw financiële problemen. Vertel ze bijvoorbeeld niet dat jullie niet naar het pretpark kunnen, omdat papa de alimentatie niet betaalt. Dit soort zaken gaan een kind niks aan.”

Hoe laat je je kind kind blijven tijdens een scheiding?

„Als de ouders uit elkaar gaan, kan dit behoorlijk heftig zijn voor het kind. Gun je kind het dan ook om verdrietig te zijn en geef hem/haar de ruimte om zijn/haar emoties te uiten. Laat het kind weten dat je snapt waar het verdriet vandaan komt, en dat jij de hele situatie ook heel vervelend vindt. Zo voelt een kind zich begrepen. Je mag zelf natuurlijk ook emoties tonen, maar ga niet constant zitten huilen. Probeer sterk te blijven voor het kind!”

Is het verstandig om na de scheiding met het complete gezin op stap te gaan?

„Er is vaak veel spanning tussen de ouders, en dit voelt het kind aan. Het kan zeker goed zijn om af en toe met het ’oude gezin’ af te spreken, maar doe dit pas als alles goed gaat tussen jou en je ex-partner. Doe dit overigens ook weer niet te vaak, want dit kan voor verwarring zorgen bij het kind. Creëer een nieuwe traditie met het gezin en stel een vaste tijd in het jaar in (bijvoorbeeld rond kerst) waarin jullie samen iets gaan eten.”

Wat is jouw ultieme tip voor gescheiden ouders?

„Als ik aan kinderen vraag wat ze het ergst vinden aan een scheiding, krijg ik vaak hetzelfde antwoord: ’Als papa en mama ruzie maken’. Doe dit dan ook niet als de kinderen erbij zijn! En bespreek evenmin allerlei zaken bij het halen en brengen van de kinderen maar plan daarvoor een aparte afspraak in.”

Kinderen van gescheiden ouders weer even helemaal kind laten zijn? Op zaterdag 21 september organiseert Zorgeloosch Foundation speciaal voor deze groep een Fit en Fun Dag in het AFAS Stadion in Alkmaar.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.