Vrouw/Praat Mee
535631354
Praat Mee

Praat mee

Nieuwe verkrachtingswet in Denemarken... Hoe uitvoerbaar is die?

Na Zweden is Denemarken nu ook vóór een verkrachtingswet. Die houdt in dat vóór de seks eerst toestemming nodig is van alle deelnemende partijen. Die toestemming kan worden uitgedrukt in kussen, aanrakingen of geluiden. Als dit niet het geval is, wordt het gezien als verkrachting. Maar is deze wet wel realistisch?

Nu is er in Denemarken nog sprake van verkrachting wanneer één van de partijen expliciet ’nee’ zegt. Dat wil Denemarken nu dus veranderen, ze willen dat je nu expliciet ’ja’ zegt tegen de vrijpartij. Mensen hebben er verschillende meningen over. Sommigen vragen zich af hoe dit te controleren en bewijzen is en of dit niet nog meer misverstanden doet ontstaan. Ook vragen ze zich af waar dan eigenlijk de grens ligt, en of er voor zoenen dan ook toestemming nodig is.

Daders

Anderen zien de nieuwe wet wél als iets positiefs en vinden het goed dat daders nu niet meer zo makkelijk weg kunnen komen met verkrachting. Op social media circuleren berichten als: „Daders van aanranding/verkrachting komen er te vaak mee weg door te zeggen dat het slachtoffer geen ’nee’ zei. Dat is nu niet meer voldoende.”

Praat mee

Wat vind jij? Denk jij dat deze wet alleen maar meer onduidelijkheid veroorzaakt en ten koste gaat van de spontaniteit tijdens de seks? Of vind je het goed dat de wet wordt aangescherpt en denk je dat het meehelpt bij het tegengaan van verkrachtingen? Vind jij dat deze wet ook in Nederland moet komen? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.