Nieuws/Vrouw
536161221
Vrouw

Myrthe: Superbelangrijk dat Qmusic-dj Stephan over zijn depressie praat

Qmusic-dj Stephan

Qmusic-dj Stephan

Qmusic-dj Stephan Bouwman (27) bekende in zijn radioprogramma dat hij worstelt met een depressie. Myrthe van der Wolf (34) verloor haar vader door zelfmoord en heeft een man die heftige depressieve periodes kent. Volgens haar is de openhartigheid van Qmusic-dj Stephan superbelangrijk en kan openheid over depressie levens redden.

Qmusic-dj Stephan

Qmusic-dj Stephan

Myrthe: "Ik vind het heel erg knap wat Stephan heeft gedaan. Ik ben een enorme voorvechter van open zijn over psychische problemen. Er heerst nog steeds een taboe op en het is belangrijk dat dat taboe eraf wordt gehaald."

Iedereen

"Mensen delen dit soort gevoelens niet voor de lol of om aandacht te trekken. Juist door er in een vroeg stadium over te praten, zullen er minder burn-outs komen en uiteindelijk kan het zelfs levens redden.Heel veel mensen schamen zich voor hun depressieve gevoelens en dat hoeft gewoon niet.

Mensen die kampen met depressies zijn juist de allersterkste mensen die ik ken. Het leven is echt een stuk makkelijker als je opstaat en er zin in hebt. En een burn-out of depressie kan iedereen overkomen, dat beseffen mensen vaak niet."

Privéberichtjes

Maar is dat taboe echt nog steeds zo groot? Er wordt toch steeds meer gesproken over burn-outs en depressies? Myrthe: "Ja, dat taboe is echt nog groot. Ik krijg van veel mensen privéberichtjes dat ze zo blij zijn dat ik er openlijk over praat en schrijf.

Dan vertellen ze: 'Ik durf er nog niet over te praten en mee naar buiten te treden, maar ik weet nu wel dat iedereen het kan krijgen. Of ze zeggen mij dat ze langzaamaan mensen in hun omgeving vertellen hoe ze zich voelen."

Myrthe van der Wolf / Eigen beeld

Eigen omgeving

"Die kleine stapjes zijn echt belangrijk, want hoe eerder mensen over hun gevoelens praten, hoe eerder er hulp kan worden gezocht. Op termijn red je echt levens daarmee."

Er zijn ook mensen die zeggen: 'Ik hoef dit niet op de radio te horen, deel dit lekker met je eigen omgeving'. Snap je dat? "Good for you, denk ik als ik mensen zoiets hoor zeggen. Want blijkbaar ken jij dit soort gevoelens dan niet."

Mannen

"Niemand voelt zich voor de lol zoals Stephan. Maar los daarvan: er zijn twee dingen die je kunt doen als je iets niet begrijpt. Dat geldt niet alleen voor depressie, maar voor allerlei dingen die je niet van elkaar snapt. Of je denkt: 'Ik begrijp jou niet; sterkte met je probleem.' Of je denkt: 'Ik begrijp jou niet, maar ik ga mij verdiepen in dit onderwerp."

Volgens Myrthe is het extra belangrijk dat een man er openlijk over praat. "Het aantal mannen dat zelfmoord pleegt is niet voor niets zoveel hoger dan onder vrouwen. In het algemeen praten mannen minder over hun gevoelens."

Nieuwe therapie

Ik hoop dat Stephan net zulke hartverwarmende reacties krijgt die mijn man en ik van onze omgeving mogen ontvangen. En dat iedereen hem zal zien voor wie hij is, zijn talent. Maar dat hij ook gewoon mag zeggen: 'Vandaag gaat het gewoon even niet.'"

Met Myrthes man gaat het momenteel goed. "Sinds november volgt hij een nieuwe therapie: schematherapie bij het NPI in Amsterdam, een gespecialiseerd centrum voor behandeling van mensen met persoonlijkheidsproblemen."

Wachtlijsten

"Hij krijgt individuele therapie en groepstherapie. Hij heeft er veel baat bij, maar er wel acht maanden voor op een wachtlijst gestaan. Terwijl hij in augustus nog met spoed opgenomen moest worden omdat het ontzettend slecht ging.

Dat blijft toch gek; tegen iemand die zichtbaar levensbedreigend ziek is, zegt een arts ook niet: 'Over acht maanden gaan we je opereren.' Depressie is een potentieel dodelijke ziekte, en desondanks zijn de wachtlijsten gigantisch. Er valt nog veel te winnen op dit gebied, en dat begint bij erover durven praten."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.