Vrouw/Opgebiecht
53691176
Opgebiecht

'Ik wil nog een kind, maar mijn man niet'

Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Sandra (29)* heeft twee gezonde dochters, maar wil heel graag nog een kindje in de toekomst. Haar man raakt echter helemaal gestresst bij het idee van nog een kind. Die gedachte vindt hij zó erg dat hij nu van Sandra wil horen dat er definitief geen kinderen meer komen. Sandra: “Maar ik kan de gedachte niet aan dat ik nooit meer kinderen zal krijgen.”

Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Sandra wil benadrukken dat Ramon een hele leuke vader is. “Hij is echt wel dol op de meiden en hij vindt het leuk om gek te doen met ze. Maar elke keer als ons dochtertje (1,5 jaar) huilt, zegt hij: En jij wil nog een kind?!”

Eerder huwelijk

Sandra en Ramon zijn nu 3 jaar samen. Sandra heeft al een dochter (4) uit een eerder huwelijk met een vrouw. “Mijn oudste dochter is de helft van de week bij ons. Mijn ex-vrouw heeft haar gedragen, maar ik voel mij echt op en top mama van haar. Toen mijn ex en ik met kinderen bezig waren, was het idee dat zij eerst een kind zou krijgen en ik daarna. Alleen strandde ons huwelijk toen onze dochter een jaar oud was.”

Spijt

“Ik kreeg het gevoel dat we meer zussen waren dan geliefden. Achteraf gezien vind ik het jammer dat ik destijds niet veel over die gevoelens heb gepraat met haar. Ik denk dat als ik dat wel had gekund, we misschien nog wel samen waren geweest. Maar ik kon het niet: ik wist alleen dat ik ongelukkig was en dat ik van die gevoelens verlost zou zijn als ik van haar zou scheiden. Ik geloof niet in bij elkaar blijven voor de kinderen. Volgens mij merken kinderen het altijd als het niet goed zit en is het belangrijk dat ze liefde zien tussen hun ouders.”

Niet lang na het stranden van de relatie tussen Sandra en haar ex ging Sandra daten met Ramon. “Een van de eerste vragen die ik hem stelde, was: wil je kinderen? Want ik wist dat ik mijn gevoelens anders niet moest laten groeien. Hij zei dat hij ook kinderen wilde in de toekomst, maar we hebben het niet over het aantal gehad.”

Miskraam

Voor Sandra was het antwoord geruststellend genoeg om haar gevoelens de vrije loop te laten en Sandra en Ramon kregen een relatie. “Niet veel later raakte ik per ongeluk zwanger, maar na zeven weken kreeg ik een miskraam. Die miskraam hakte er bij mij echt in. Nu ik had gevoeld hoe het was om zwanger te zijn, wilde ik er ook echt voor gaan. Maar Ramon wilde dat niet, hij wilde nog een tijdje wachten met kinderen. Ik heb toen nog twee maanden de pil geslikt, maar toen ik een nieuwe strip moest halen bij de apotheek heb ik hem nogmaals gezegd dat ik nu echt een kind wilde. Hij vond het nog steeds te snel, maar is er toen wel mee akkoord gegaan. Als hij had gezegd dat hij het echt niet had gewild, had ik dat wel geaccepteerd. Je hoort weleens dat vrouwen dan stiekem de pil vergeten, maar dat zou ik echt niet doen.”

“Ik was snel zwanger, maar opnieuw kreeg ik een miskraam, dit keer na elf weken. Daar waren we allebei kapot van, ook Ramon was helemaal in shock en in tranen.”

Dolgelukkig

De derde keer dat Sandra zwanger was, ging het wel goed. “Ik was dolblij en hij was ook heel erg trots. Ondanks dat ik veel bekkenklachten had en veel pijn, was ik dolgelukkig tijdens mijn zwangerschap. De kraamtijd van onze dochter ging ook heel goed en was heel ontspannen. Mijn man is twee weken thuisgebleven en we waren echt een gezinnetje.”

Maar toen Sandra weer ging werken, ging het mis. “Ik had avonddiensten en mijn man trok het niet om alleen met de baby thuis te zijn. Ze bleef maar huilen en hij werd daar heel onzeker en gestresst van. Uiteindelijk heb ik besloten om van functie te wisselen, zodat ik regelmatige diensten kreeg. Als Ramon met onze dochter was, bleef ze huilen. Want ze voelde zijn spanning. Zodra ik haar in mijn armen nam, was ze stil. En daar werd hij dan weer heel onzeker van.”

“Mijn man houdt niet van onverwachte dingen en hij vindt baby’s daarom ook lastig. Want je weet niet waarom een baby huilt. Daarom neem ik eigenlijk alle zorg op me. Zo gaat het eigenlijk goed: ik zorg en hij doet de leuke dingen met de kinderen.”

Sterilisatie

Inmiddels is hun dochter 1,5 jaar oud. “Ik wil niet nu al een kindje, maar in de toekomst wel. Mijn man wordt alleen helemaal onrustig van het idee dat er in de toekomst nog een kind zou kunnen komen. Hij wil nu van mij horen dat dit definitief niet gaat gebeuren. Ook wil hij het liefst een sterilisatie, zodat hij zeker weet dat het niet meer zal gebeuren. Maar ik kan de gedachte nog niet aan dat ik nooit meer zwanger zal zijn. Daarom wil ik de beslissing graag een paar jaar uitstellen. Maar Ramon accepteert dat niet. Wanneer er even drie slechte nachten zijn geweest, roept hij: en jij wil nog een kind?! Ik kan dat niet aan!”

Blijven of weggaan?

“Het maakt mij boos en verdrietig. Want aan de ene kant hou ik heel veel van hem. Bovendien wil ik niet nog een keer scheiden. Want ondanks alles is er nog steeds gewoon liefde tussen ons, ik blijf niet bij hem voor onze dochter. Maar als ik bij hem blijf, dan betekent dit misschien wel dat ik nooit meer zwanger zal zijn. En is dat het dan waard? Toch vraag ik mij ook af of het verstandig is om nog een kind te krijgen met een man die dit niet wil? Ik vind het een heel moeilijk dilemma. Want wie ‘wint’ er? Moet ik mij hier maar bij neerleggen? Ik weet het gewoon niet.”

*Vanwege privacy zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Jij op VROUW.nl

Zit jij ook met een dilemma? Deel het met VROUW!

Jij op VROUW.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.