Vrouw/Columns & Opinie
537355404
Columns & Opinie

'Word je ongelukkig van borstvoeding geven? Stop er dan direct mee!'

Al tijdens de zwangerschap van mijn dochter zag ik enorm op tegen het geven van borstvoeding. Ik zag op tegen alle nachtvoedingen die ik alleen zou doen, tegen de energie die het vreet, tegen mijn beperkte keuze in kleding en vooral ook tegen het tevoorschijn halen van mijn tepels de hele tijd. Nee, ik keek totaal niet uit naar het borstvoeden van mijn baby. Toch voelde ik dat het 'moest', voornamelijk van mezelf. Zeker omdat ik mijn oudste zes maanden borstvoeding had gegeven. Ik voelde me verplicht.

En zo begon ik dus met frisse tegenzin. Net als mijn zoon, hapte mijn dochter goed aan en mijn productie liep als een eh tiet. Op dag drie kreeg ik stuwing tot en met knobbels in mijn oksels. Dat was het moment waarop ik er alweer helemaal klaar mee was. Ik vond die keiharde kogels van tieten echt verschrikkelijk, wilde niet eens kijken naar mijn lijf.

Hormonen

In nacht tien voelde ik mij een beetje boos. Ik voedde mijn baby en keek vol afgunst naar mijn snurkende vriend en zijn waardeloze tepels. Op dat moment maakte ik de beste beslissing: ik stop er direct mee. En waar ik op hoopte, gebeurde. De mist van hormonen loste op, ik kreeg meer energie, ik werd weer mezelf.

Natuurlijk weet ik dat borstvoeding de gezondste voeding is voor een zuigeling en daarom begon ik er ook aan. Maar wat deed het met mij? Ik werd er geen gelukkige moeder van. En is een gelukkige moeder niet minstens zo belangrijk voor een baby? Als je tenslotte niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed zorgen voor je kinderen.

Hechting

Mijn dochter drinkt met plezier uit de fles. Haar weerstand is tot nu toe prima, beter zelfs dan die van haar broer op deze leeftijd. Ook voor de hechting hebben we geen borst nodig. De band met haar is namelijk net zo fantastisch als de band die ik heb met haar broer. Uiteindelijk gaat het erom dat je je kinderen voedt met liefde, of dat nu met de borst of fles is.

Borstvoeding is prachtig als je ervan geniet, maar het is ook helemaal oké om er geen bal aan te vinden, om er niets bij te voelen. Dat maakt je geen slechte moeder. Doe wat goed voelt voor jou. Happy mother, happy baby.

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Opinie in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.