Vrouw/Praat Mee
538097924
Praat Mee

Is de verhoging van de alcoholgrens een flop?

Is de verhoging van de alcoholgrens een flop?

Is de verhoging van de alcoholgrens een flop?

Op 1 januari 2014 ging de Alcoholwet in: de leeftijdsgrens om alcohol te mogen kopen, ging daarmee omhoog van 16 naar 18 jaar. De wet bracht de nodige discussies met zich mee en zes jaar later zijn we er nog altijd niet over uitgepraat. Vind jij de leeftijdsverhoging een flop? Of vind je het juist een goede zaak? Praat mee!

Is de verhoging van de alcoholgrens een flop?

Is de verhoging van de alcoholgrens een flop?

“Onze dochters zijn 15 en 17. Ik kan alleen maar beamen dat wat er in de Volkskrant vandaag staat, zeker gaande is onder jongeren. De verhoging van de drankleeftijd naar 18 jaar is mislukt en werkt niet. Het gebeurt nu allemaal buiten het zicht van de normale horeca,” zegt de bekende Amsterdamse ondernemer Duncan Stutterheim vandaag op Twitter.

Mislukt?

Van alcohol naar drugs

Duncan doelt op het interview met de Terschellingse cafébaas Hessel van der Kooij, dat vandaag in de Volkskrant. Hij ziet dat er sinds de nieuwe horecawet een verschuiving heeft gevonden naar drinken buiten zicht en andere middelen dan alcohol.

Hessel: “De tieners gieten zich tot middernacht vol. Dan komen ze ladderzat de kroegen binnen waar ze één Spa Rood bestellen waarmee ze een pilletje naar binnen gooien.” Campingbaas Cobussen herkent dit. “Het probleem is verschoven van alcohol naar drugs. Wij investeren fors in handhaving, maar ik schat dat er in 20 tot 25% van de tenten drugs liggen.”

Drinken in het park, drugs in plaats van drank, het lijkt allemaal heel normaal. Toch blijkt uit onderzoek dat jongeren van 16 en 17 jaar de afgelopen jaren echt beduidend minder zijn gaan drinken en nu tot de ‘Europese Middenmoot’ in plaats van tot de top behoren. Minder goed nieuws is dat het aantal alcoholvergiftigingen onverminderd hoog blijft en dat áls ze eenmaal gaan drinken als ze 18 zijn, net zoveel drinken als 10 jaar geleden.

Praat mee

Wat vind jij? Is de verhoging van de alcoholgrens naar 18 jaar een flopt? Of vind je het juist een goede zaak? Vanaf welke leeftijd mag jouw tiener alcohol drinken? En geef je zelf het goede voorbeeld of drink je gewoon waar zij bij zijn? Praat met!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.