Nieuws/Vrouw
540488917
Vrouw

'Alle energie die ik heb, stop ik in mezelf en mijn gezin'

Annelies Dronkert

Annelies Dronkert

Annelies (44) is getrouwd met Frankie (68). Samen hebben zij zonen Rink (13) en Koen (10). In april 2015 kreeg zij de diagnose 'uitgezaaide borstkanker'. Op VROUW.nl doet Annelies wekelijks verslag van haar (gezins)leven met deze ziekte.

Annelies Dronkert

Annelies Dronkert

29-3-2016

Een jaar geleden werd alles anders. Een doffe deken van ellende daalde op mij neer, en op mijn gezin. Met het wegvallen van het - veronderstelde - perspectief 'En ze leefden nog lang en gelukkig' veranderde mijn kijk op de wereld, maar bovenal mijn kijk op mezelf. Het lukt me, heel langzaam, steeds beter om 'Nee' te zeggen en om aan te geven wat ik wil of niet wil.

Naast de reguliere (wetenschappelijke) behandeling die ingezet wordt bij uitgezaaide borstkanker, schuw ik alternatieve aanpakken niet. Meditatie, orthomoleculaire behandelingen, wietolie, herstellen van aura's... weinig is me nog vreemd. Je kunt er een wenkbrauw voor optrekken maar ik ga ermee door zolang het mij iets oplevert. Alle energie die ik heb, stop ik in mezelf en mijn gezin.

Ik heb zo veel geleerd dit afgelopen jaar en leer nog elke dag. Ik worstel, huil, zit in de put, zie nauwelijks lichtpuntjes, mijn lijf doet pijn en alles valt me zwaar. Daarnaast geniet ik intens van de jongens, van mooie (kleine) dingen om me heen, van boeken lezen en de zon voelen op m'n huid. Ik kan boos worden en relativeren tegelijkertijd. Ik ben kapot en heel in één. Ik lééf en voel me meer dan ooit, onderdeel van een geheel.

Voor mijn persoonlijk heeft het zin om me voortdurend te verdiepen in hoe ik met deze tegenslag omga. Elke dag weer. Ik schrap ijdelheid zoveel mogelijk en hoop mijn zelfrelativering op te schroeven. Want is het vermogen om te gaan met tegenslag niet een voorspeller van geluk of ongeluk? Was 't niet Darwin die zei 'Het is niet de sterkste van een soort die overleeft, of de intelligentste. Het is diegene die het beste tegen verandering kan'?

Ik leef. Blijf met me meeleven.

8-4-2016

En dat dan na zo'n zesvoudige baggerdag de bel gaat en de ijstaxi (Ja, die bestaat echt) voor de deur staat met een bak ijs waar we het hele weekend lol van kunnen hebben. Geen afzender, slechts de mededeling 'om het hoofd koel te houden'. Wat een kanjer van een vriendinnetje. Wauw.

25-4-2016

Apie van 9. Komt thuis met de mededeling dat hij z'n schoollied niet wil meezingen omdat iedereen het Engelse woord conquer uitspreekt als 'kanker', volgens hem. Vindtie onverdraaglijk.

13-7-2016

In de rollercoaster van ziek-zijn zoek ik steeds vaker naar momenten van zinnig bezig-zijn, anders bezig-zijn of, zoeken naar iets-waar-ik-goed-in-ben.

Als ik vol twijfels en onrust in m'n lijf Koen vraag naar wat hij m'n sterke punten vindt (ik sta altijd open voor nieuwe invalshoeken) zegt hij: 'Ehm. Liefde geven. Jij bent echt de beste in liefde geven'.

Lieve Koen! Blijf zo dichtbij jezelf als je bent. En laat iedereen maar kletsen. Zou ik ook eens moeten proberen.

2-9-2016

EEN HECTARE GELUK Liever 3 cm gin in de tonic dan 1 cm. Liever 3 cm van de afgrond af, dan 1 cm. Liever 3 cm Tony Chocolonely dan 1 cm. Liever 3 cm afvallen dan 1 cm. Liever 3 cm bankbiljetten dan 1 cm.

Maar alle cm's vallen in 't niet bij mijn hectare geluk van vandaag.

Geen 3 cm tumor meer, maar nog maar 1 cm!

Gebundeld

De columns van Annelies zijn gebundeld in het boek 'De smaak van frambozen' dat rond deze tijd uitkomt. Daarin belicht zij de onwerkelijke omwenteling, haar donkere en lichte momenten en het leven met kanker binnen een gezin. Zij benadrukt echter niet zo zeer het ziek zijn als wel de kracht en kwetsbaarheid die dit ook kan opleveren.

Om het boek te kunnen maken startte zij een crowdfundingactie. Annelies: "Een deel van de opbrengst doneer ik aan Pink Ribbon (valt sinds een jaar onder KWF Kankerbestrijding, red.) en Borstkankervereniging Nederland."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.