Vrouw/Praat Mee
544120103
Praat Mee

Zeg eens eerlijk... Push jij je kind op schoolgebied?

Jongen in de klas

Jongen in de klas

Steeds minder leerlingen zitten op het vmbo en steeds meer leerlingen op havo/vwo. Niet omdat de pubers van nu zoveel slimmer zijn, maar omdat ouders hun kind(eren) steeds meer pushen om een hoger schoolniveau te halen. Dat blijkt uit onderzoek van het AD.

Jongen in de klas

Jongen in de klas

De discussie over het imago van het vmbo en ouders die status ontlenen aan het studieniveau van hun kind is niet nieuw. Zo schreef VROUW-collega Yvonne van der Wal eind 2016 al over het onderwerp naar aanleiding van een Radar-uitzending over het vmbo, genaamd Ze denken dat ik dom ben.

Op de vuilniswagen

Vanochtend zei Annemarie van Gaal in Goedemorgen Nederland: "Wat doe je de kinderen aan als ze net niet mee kunnen komen in de klas? Dat is wel de basis voor de rest van hun leven. Ik heb twee zonen: één is een echte studiebol en doet het hartstikke goed qua studie. De ander is bijrijder op de vuilniswagen en ik denk dat hij belangrijker is voor de samenleving."

Volgens Van Gaal moeten ouders zich in het kind proberen te verplaatsen en niet bezig zijn met hun eigen status. "Ik denk dat we er met zijn allen aan moeten werken dat de status van mensen die echt met hun handen werken hoger wordt."

Vakmensen

En die status is niet alleen belangrijk voor de mensen die het betreft, het is voor de hele maatschappij van belang. Er is een dreigend tekort aan vakmensen en dat wordt alleen maar groter als het zo doorgaat.

Vandaag was nog in het nieuws dat er een gigantisch woningtekort is en dat er meer woningen moeten worden gebouwd. Maar de bouwvakkers om al die woningen binnen afzienbare tijd uit de grond te stampen zijn er niet.

Tegelijkertijd worden in de media nog vaak de nadelen van 'met de handen werken' benadrukt. Want we moeten allemaal steeds langer doorwerken; hoe haal je als bouwvakker je pensioen? Ook verdienen hoogopgeleiden vaak beter dan lager opgeleiden.

Praat mee

Push jij je kind om een hoger schoolniveau te halen? En zo ja, waarom? Omdat je het beste wil voor je kind of omdat hij/zij moet bereiken wat jou (wellicht niet) is gelukt? Of ben je juist blij dat jouw kind een 'echt vak' leert en vind je dat jouw kind niet boven zijn niveau hoeft te studeren? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.