Vrouw/Columns & Opinie
544789781
Columns & Opinie

'Vondelingenkamers verzachten het leed'

barbara muller vondelingenkamer

barbara muller vondelingenkamer

Er zijn van die dingen die ik zo ontzettend niet begrijp. Je redt een baby (en moeder) in nood door het openen van een vondelingenkamer en wat kun je krijgen? Geen lintje, geen bedankkaartje, geen onderscheiding maar vierenhalf jaar cel of een geldboete van bijna 20.000 euro.

barbara muller vondelingenkamer

barbara muller vondelingenkamer

Elk jaar worden er gemiddeld 6 dode vondelingen gevonden en 1 of 2 levende. Als we daar minstens 8 levende baby’s van zouden kunnen maken door het legaliseren van vondelingenkamers, dan zou zo’n wetswijziging wat mij betreft eerder gisteren dan vandaag mogen – nee, móeten – gebeuren.

Ontfermingsdrift

Zelf kan ik me er niets bij voorstellen; m’n kinderen waar dan ook achterlaten. Ik zie de oudste nog zo liggen op de couveuseafdeling. Hoe hulpeloos en kwetsbaar ze erbij lag tussen de bliepjes en slangetjes, omdat ze niet zo’n beste start had.

Hoe ik naar binnen werd gerold op een ziekenhuisbed, om voor het eerst haar handje vast te kunnen houden. Ik voelde een mix van zorgen, geluk en blijdschap. Maar ik voelde vooral een enorme ontfermingsdrift; het was het moment waarop alles in mij schreeuwde: 'Ik ga voor je zorgen, ik zal er voor je zijn, wat er ook gebeurt'.

Vuilcontainer

Maar ik heb makkelijk praten. Ik woonde samen, had een dak boven mijn hoofd en een baan. Ik zat niet in een zorgwekkende situatie, had (en heb) geen psychische problemen en hoewel Robine niet gepland was, was ze zonder twijfel gewenst.

Natuurlijk is het te vondeling leggen van baby’s niet wenselijk. Maar er zullen altijd vrouwen zijn die om wat voor reden dan ook niet voor hun baby kunnen of willen zorgen. Als je dan kunt kiezen voor een plek waar je je kindje in een wieg kunt leggen, en waar iemand klaarstaat om ervoor te zorgen dat hij of zij zo goed mogelijk terechtkomt, dan lijkt me dat beduidend wenselijker dan een vuilcontainer of boodschappentas. Of, zoals in 2014 in Sydney gebeurde, een rioolpijp. Want dát is wat er gebeurt als vrouwen in een benarde situatie verkeren en het gevoel hebben weinig keus te hebben. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Levende exemplaartjes

Hoe is het mogelijk dat Yamine M., moeder van de 3 dood gevonden baby’s, 3 jaar cel krijgt opgelegd, terwijl met het voorkómen van dergelijke trieste zaken 4,5 jaar cel kan worden opgelegd? Als we kunnen verhinderen dat kinderen onder ellendige omstandigheden achter worden gelaten of zelfs worden gedood, dan begrijp ik niet dat hier nog steeds een discussie over bestaat. Terwijl het in omringende landen allang 'normaal' wordt bevonden.

Ja, wellicht dat het aantal vondelingen hiermee toeneemt. Maar, ik val even in herhaling: dan hebben we het tenminste nog over lévende exemplaartjes; het aantal omgebrachte of dood gevonden baby’s zal geheid ook afnemen. Vrouwen gaan bij het legaal stellen van babyluikjes of vondelingenkamers heus niet opeens massaal denken: 'Weet je wat, laat ik vandaag mijn baby ook maar eens afstaan!' En dan hebben we de zuigelingen die nooit gevonden worden nog niet meegeteld.

Applaus

De baby die in Sydney maar liefst 5 dagen lang in de afvoerpijp zat verstopt, heeft het wonderbaarlijk genoeg overleefd. En de moeder werd terecht aangeklaagd voor poging tot moord. Maar je zult het later maar lezen of horen over jezelf; dat je moeder je in de nauwe opening van een waterafvoerbuis heeft geduwd om van je af te komen.

Het te vondeling leggen of gelegd worden, is op zich al geen moment om er een fles champagne bij open te trekken. Maar een warm welkom door mensen die zich om ongewenste baby’s bekommeren, kan het leed misschien wel wat verzachten. En als het kind later dan ook nog zijn afkomst kan achterhalen, dan is dat helemaal mooi meegenomen.

Chapeau voor Barbara Muller (foto), oprichtster van stichting Beschermde wieg. Applaus voor de mensen die dit mogelijk maken. Het wordt tijd dat de Tweede Kamer dit ook gaat inzien, want elke dode baby of wanhopige moeder, is er één te veel.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.