545446
Vrouw

Recept | EsFactory

De ultieme kruidenmix voor gebraden kip

Ontaarde moeders. Afgelopen week stond mijn tijdlijn op Facebook er vol mee. Ik ben er ook één en ik biecht het eerlijk op. Want kinderen alles laten eten is soms een enorme uitdaging.

Ik had zo mijn eigen methode waarmee ik een poging deed om mijn dochter alles te laten eten. Ik zou niet die ene moeder op het schoolplein worden waarvan het kind altijd roept: 'Dat lust ik niet!'. Onder doen voor al die ouders die vertellen dat hun kind echt álles eet, van oesters, khao mok kai en gnocchi tot andouillettes, zou mij niet gebeuren. Ik wilde niet aan komen zetten met een broodje pindakaas en een gehaktbal.

Culinaire reis

Dus nam ik haar mee op een culinaire reis. Slakken, bloedworst, scaloppa en meer. Alles noemde ik ‘kippie’. En alle ‘kippies’ gingen erin als koek. Totdat we eens aten in een ‘local plan’, dan eet je bij mensen thuis in het buitenland. Dit ‘kippie’ was veel groter dan die ze kende. Veel groter. En dit ‘kippie’ had ook een heel andere geur...

Deze mensen hadden hun laatste geit geslacht voor dit feestelijk gebeuren. Een heel oude geit wel te verstaan. Bij de eerste hap kon ik dat proeven ook. Het leek alsof ik een complete kinderboerderij in mijn mond had geschoven. Hooi, mest en muffig. Alle smaken van een flinke kinderboerderij kwamen voorbij.

Vegetarisch, maar wel kip en frikandellen

Ik keek naar mijn dochter die dapper op haar ‘kippie’ kauwde. Een paar zweetdruppels verschenen op haar voorhoofdje. Ik zag haar manmoedig slikken. En nog een keer. Nu ontwikkelde ze ook nog een snor van zweet en kauwde nog steeds even dapper door. Ze slikte nog een keer, keek me aan en zei gedecideerd: ”Dit kippie vind ik niet zo lekker mama”. Vanaf toen was ze vegetarisch, behalve als er kip of frikandellen op tafel staan. Ik heb jaren de gesprekken op het schoolplein vermeden.

Ook nu nog gaat geroosterde kip er altijd wel in. En met een zelfgemaakte kruidenmix smaakt hij nog het best. Laat deze mix nou heel gemakkelijk zelf te maken zijn. Het enige dat je, behalve verschillende kruiden, suiker, peper en zout, nodig hebt is een maatlepel met een inhoud van 15 milliliter (een Amerikaanse eetlepel).

Benodigde kruiden voor de kruidenmix:

 • 10 eetlepels paprikapoeder (tip: probeer ook eens gerookte paprikapoeder)
 • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel gemalen koriander
 • 2 eetlepels gemalen komijn
 • 1 eetlepel mosterdpoeder
 • 2 tot 3 eetlepels cayennepeper (naar smaak)
 • 2 eetlepels gedroogde marjoraan
 • 2 eetlepels knoflookpoeder
 • 1,5 eetlepel gemalen zwarte peper
 • 2 eetlepels fijn zout

Zo maak je het:

 • Schep alle ingrediënten in een pot en schud alles goed door elkaar.
 • Wrijf een hele kip of kipdelen royaal in met de kruidenmix. Bak ze daarna gaar en prachtig goudbruin in de oven of barbecue.

Eet smakelijk!

Kook ook:

Over Esmée van EsFactory

Moeder in hart en nieren. Kookt graag en heeft volgens dochter last van het ‘zelf maken’ syndroom. Zodra het kan, wil ze alles het liefst zelf maken. Pizza’s, brood, tortilla’s en alles dat nog meer in dozen in de supermarkt verkocht wordt. Ze blogt al heel wat jaren op de foodblog EsFactory.nl en is dol op computers en scripts. Ook haar blog maakte ze zelf. Omdat het kan. Ze is dol op haar hond Pumbaa, maar houdt net zoveel van de katten.