545852
Vrouw

Wijndossier deel 10 | Wijn uit het buitenland

Zó geniet je van wijn uit je vakantieplek

Zit je dan, op het terras in het buitenland. Met een mooi glas wijn van de wijnboer om de hoek, genietend in het zonnetje. Maar als je thuis deze wijn weer drinkt, vraag je je af of je wel goed bij je hoofd was. Herken je dat? Dat is het vakantiewijn effect. Op vakantie lijkt alles te smaken, aldus het Wijninstituut. Onze vinologe Jacqueline Niesten geeft tips om thuis wél na te kunnen genieten van de wijn uit je favoriete vakantieplekje.

Tip 1: neem wat mee

Om een domper te voorkomen: je mag 90 liter wijn (waarvan max 60 liter bubbels) per persoon vanuit een EU land naar Nederland mee terug nemen, zonder dat je accijns hoeft te betalen. En dat is heel mooi, want in Frankrijk hebben ze slechts een schijntje accijns op wijn. En dat scheelt al snel zo’n EUR 0,63 per fles wat je meer aan kwaliteit krijgt.

Tip 2: bezoek de Hypermarché

Als je in Frankrijk mooie wijn wil kopen, hoef je niet persé naar de wijnboer. De hypermarchés hebben namelijk een aanbod waar de gemiddelde wijnhandelaar in Nederland jaloers op wordt. Echt meters en meters aan schappen met wijn hebben ze voor je klaar staan. Let wel: met name franse wijn, want zo zijn ze dan ook wel weer. Maar ja, die wil je waarschijnlijk ook meenemen als souvenir, toch?

Tip 3: ga voor lokale sterren

Wat ik zelf altijd doe, is kijken welke wijnhuizen ze in de lokale betere restaurants op de wijnkaart hebben staan. In zo’n korte tijd kun je namelijk nooit alle toppers zelf vinden, dus dit is vaak een goede routekaart naar de lokale juweeltjes. En deze kun je vaak gewoon terugvinden in de hypermarché.

Tip 4: less is more

Tenzij je op vakantie in de Bordeaux of Bourgogne bent, zullen de meeste wijnen uit je vakantiebestemming bedoeld zijn om opgedronken te worden vóórdat je volgend jaar weer op vakantie gaat. Dus bedenk je - voordat je je kinderen bovenóp de wijndozen zet op de achterbank - of dit wel écht op gaat binnen een jaar.

En, oh ja - net als je kinderen - de wijn niet in een hete auto achterlaten…

Fijne vakantie!