545948
Vrouw

Wat Zij Vindt | Opinie

Tamponloos door het leven: alsjeblieft niet zeg!

Menstruatie als statement. Het is de nieuwste hype in vrouwenland om een ‘positief lichaamsbeeld voor vrouwen te creëren.’ We moeten tijdens de maandstonde maar tamponloos door het leven gaan, meent een aantal menstruatiestrijdsters. Alsjeblieft, ga weg!

Owww vrouwen, wat kunnen we toch ongelooflijk zeuren af en toe. Nu moeten we onze menstruatie weer bejubelen. Nee: delen met onze 500 beste vrienden op Facebook om ‘het taboe te doorbreken’. Het is begonnen bij hardloopster Kiran Gandhi die de marathon rende zonder tampon. In navolging van haar statement gaan nu meer vrouwen verband- of tamponloos door het leven.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Kijk mij, kijk mij

Het past een beetje in de traditie van die eveneens razend hinderlijke hype ‘thigh reading’. Vrouwen posten dan op Instagram, Twitter of Facebook foto’s van hun dijen. Vol bubbels, putjes en littekens. ‘Kijk eens hoe lelijk mijn dijen zijn. Maar zijn ze eigenlijk niet heel authentiek en levensecht?’

Ook het plaatsen van vrouwenlijven na de bevalling hoort hierbij. Zogenaamd om de wereld te laten zien hoe een ‘echt vrouwenlichaam’ eruit ziet. Maar eigenlijk om vooral nog eens de aandacht op zichzelf te vestigen. Kijk mij, kijk mij, kijk mij!

Rughaar

En weet je wat ik er zo hypocriet aan vind? Dat iedereen het vies zou vinden als mannen foto’s van hun rughaar zouden posten ‘om het taboe te doorbreken’. Als mannen foto’s zouden delen van hun ‘man boobs’, barst iedereen in lachen uit. Terwijl die net zo natuurlijk (en onaantrekkelijk) zijn als striae of blubberbuiken.

Een voorbeeld uit de praktijk: ook deze zomer haalden renners van de Tour de France hun slurfje uit de broek om te plassen. Op twitter ging een aantal vrouwen los over hoe misselijkmakend ze dat vonden. Konden ze geen luier dragen ofzo? ‘Doen wij ook iedere maand en weten ze ook hoe dat is’, meende een dame die zichzelf ‘woordkunstenaar’ noemt.

Is het wel een taboe?

Maar als een vrouw onbekommerd bloedt tijdens een marathon dan is ze opeens ‘stoer’ en doorbreekt ze taboes. Wat klopt hier niet?

En waarom zou het ‘taboe’ van menstruatie eigenlijk doorbroken moeten worden, áls het al zou bestaan? Sommige dingen zijn privé, toch? Niet alles hoeft gedeeld met 4 miljoen anderen? Of plaatsen we binnenkort ook foto’s van onze verrichtingen op de wc? Of van de inhoud van onze neus?

Stiekem gesmiespel

Begrijp me niet verkeerd: ik pleit niet voor stiekem gesmiespel als het over ongesteldheid gaat. Of dat we terug gaan naar bedekte termen als ‘opoe is op bezoek’. En ja, ik ondersteun alle acties voor vrouwen in ontwikkelingslanden die vaak geen toegang hebben tot maandverband of tampons. Allemaal prima. Maar een ‘bebloede voortuin’ laten zien, is weer het andere uiterste. Is het niet?

Hallo horeca!

Volgens mij is er maar één taboe dat doorbroken moet worden rondom menstruatie: dat horecaondernemers nu eindelijk eens massaal mandjes met verband en tampons neerzetten op hun wc. En ja, ik heb het ook tegen jullie hoteleigenaren! Leuk dat setje naaigaren. Maar die losse zoom in mijn rok lost zich wel op. Om een tampon daarentegen kun je echt verlegen zitten.

En nu houd ik erover op.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!