Nieuws/Vrouw
546427643
Vrouw

Moeder van ‘Dateables’ Sander en Robin: Ze willen al jaren graag een relatie

De tweelingbroers en moeder Mariëlle

De tweelingbroers en moeder Mariëlle

Tweelingbroers Sander en Robin (23) veroveren afgelopen weken veel harten met hun deelname aan het programma The Dateables. Hun moeder Mariëlle (46) hoefde er niet lang over na te denken toen haar jongens, die allebei een verstandelijke beperking hebben, mee wilden doen. “Ze willen allebei al jaren graag een relatie. Sander heeft het er al over sinds hij een jaar of 15 is.”

De tweelingbroers en moeder Mariëlle

De tweelingbroers en moeder Mariëlle

Mariëlle is overweldigd door alle lieve reacties op sociale media naar aanleiding van het programma, al is het soms wel lastig.

“Iemand schreef ‘Dit gezin heeft met deze twee jongens de hoofdprijs’. Dat vond ik wel wat kort door de bocht - toen we na de bevalling hoorden dat Sander en Robin het syndroom van Down hebben, stortte mijn wereld echt wel even in. Het is de eerste jaren echt heel pittig geweest, ik kon ze geen moment uit het oog verliezen.”

“Ik ben wel heel blij dat ze met zijn tweeën zijn, en dat ze dus allebei in hun tweelingbroer een maatje hebben. Ze gaan bijvoorbeeld samen op vakantie en dan is het altijd echt twee handen op één buik. In die zin vind ik wel dat ik de hoofdprijs heb gewonnen!”

Beslissing

“Ik heb er in het begin heel erg aan moeten wennen dat ik twee kinderen met het syndroom van Down heb. Achteraf ben ik blij dat ik het niet van tevoren al wist, dat ik die beslissing niet heb hoeven maken. Inmiddels kan ik me het leven zonder twee kinderen met Down niet meer voorstellen.”

Na Sander en Robin kreeg Mariëlle nog twee dochters. “Toen ik opnieuw zwanger was heb ik wel een test laten doen. Ik was er heel stellig in, dat twee kinderen met Down genoeg was. Nog een kind met een beperking, dat had ons gezin niet kunnen hebben.”

Verliefd

Marielle: “Sander en Robin zien natuurlijk in hun omgeving dat mensen verliefd worden en verkering krijgen, en dan willen ze het ook. Mijn motto is altijd geweest om alles zo ‘normaal mogelijk’ te doen, dus ik gun ze ook zeker het geluk van een relatie. Maar verkering krijgen met het knappe blonde meisje achter de bar, dat zit er natuurlijk niet in.”

Eigen wereld

“Sander en Robin probeerden natuurlijk wel om meisjes te versieren; ze kunnen prima oogcontact maken en het ligt er vaak dik bovenop als ze iemand leuk vinden. Ik heb echt vaak moeten uitleggen dat dat ze beter in hun ‘eigen wereld’ kunnen zoeken. Eerst waren ze daar heel boos en teleurgesteld over, maar inmiddels gaat het beter.”

Sander heeft nu geaccepteerd dat hij beter kan zoeken naar een meisje dat ook een beperking heeft. Toen aan de tweelingbroers gevraagd werd mee te doen aan het programma, zag Sander het dan ook meteen zitten. "Robin heeft het er nog wat moeilijker mee dat hij ook moet zoeken naar een meisje met een beperking, maar toen hij hoorde dat zijn broer meedeed, wilde hij het ook”, vertelt Mariëlle.

Zelfde meisje

Die gezamenlijke deelname zorgde wel voor nieuwe 'problemen': Sander en Robin richtten hun pijlen in de eerste aflevering op hetzelfde meisje. “Dat was wel even spannend”, zegt Mariëlle. “Als moeder was ik toen wel heel blij dat ze geen van beiden koos. Nu konden Sander en Robin elkaar troosten en kwamen ze samen tot de conclusie dat hun broederliefde boven alles gaat.”

Verliefd op Fenna

Inmiddels heeft Sander via het programma toch een meisje aan de haak geslagen: Fenna. “Ze hebben nog steeds verkering en sturen elkaar bijna dagelijks een berichtje. Maar Fenna en Sander wonen heel ver uit elkaar, dus ze zien elkaar niet vaak.”

Eigen foto

Eigen foto

“Ik heb een goede klik met Fenna’s moeder, dus we plannen eens in de maand een gezamenlijk uitje. Je moet je er niet te veel bij voorstellen hoor, het is echt een soort kinderliefde. We gaan dan bijvoorbeeld samen bowlen. Maar als hij haar lang niet gezien heeft, begint hij wel te vragen wanneer we weer wat afspreken.”

“Als moeder is het heel fijn om te zien als je kind gelukkig is met iemand, maar ik vind het wel lastig voor Robin. Hij heeft er geen verkering aan overgehouden, maar ik denk toch dat het goed is dat hij heeft meegedaan aan het progamma. We dachten van te voren dat hij eigenlijk ook genoeg zou hebben aan zichzelf, maar hij heeft het maar wel mooi geprobeerd.”

The Dateables is dinsdagavond te zien om 21:15 uur op NPO3.

Jij op VROUW.nl?

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je wil delen?

Dat kan hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.