Nieuws/Vrouw
547084
Vrouw

Onderzoek

Dáárom is zwaarder bestek een goede investering

Bestek is bestek, zou je denken. Maar wist je dat het wel degelijk verschil uitmaakt of je je gerecht met een plastic vorkje of zilveren mes opeet?

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford deden onderzoek naar het verband tussen bestek en smaak. Wat bleek? Met zwaarder bestek geniet je veel intenser van je maaltijd.

Experiment

130 gasten van een Schots restaurant kregen precies dezelfde maaltijd voorgeschoteld: forel en aardappelen. De helft van hen kreeg bestek dat drie keer zo zwaar was als de goedkopere versie, die de rest van de groep moest gebruiken. Het resultaat was opvallend: de gasten die met het zwaardere bestek aten, genoten meer van de maaltijd. Ook wilden zij er vijftien procent meer voor betalen.

Verklaring

Volgens onderzoeker Charles Michel heeft het verschil vermoedelijk te maken met de zogenaamde ‘sensation transference’. ‘’ Dit fenomeen houdt in dat de positieve of negatieve waarden die we aan bestek toekennen impliciet worden overgedragen naar ons oordeel over het eten’’, vertelt hij op de nieuwswebsite Wired.

Een andere verklaring zou liggen in het feit dat zwaarder bestek onze aandacht beter bij de maaltijd zou houden. Hierdoor eten we bewuster en genieten we meer.