Vrouw/Mama
548428311
Mama

Opvoedkundige: ‘Het is juist goed als kinderen zich vervelen in de vakantie’

Marina van der Wal: 'Het is juist goed als kinderen zich vervelen in de vakantie'

Marina van der Wal: 'Het is juist goed als kinderen zich vervelen in de vakantie'

Kinderen die op de bank hangen en zich vervelen. Kan dat kwaad? Moet je de hele zomervakantie volproppen met uitjes en bezigheden en hoe los je de opvang op in de zomervakantie? Opvoedkundige Marina van der Wal weet raad.

Marina van der Wal: 'Het is juist goed als kinderen zich vervelen in de vakantie'

Marina van der Wal: 'Het is juist goed als kinderen zich vervelen in de vakantie'

Jij hebt drie weken vakantie, je kinderen zes. Hoe doe je dat?

“De vakantieopvang kan veel stress geven. Ben je net lekker op vakantie geweest en moet je vervolgens drie weken puzzelen wat je met de kinderen gaat doen.

Toch zijn er wel goede oplossingen. Maak bijvoorbeeld afspraken met andere ouders. Pas op elkaars kinderen. Zij zitten in hetzelfde schuitje, dus maak een uitruil van dagen.

Voor kinderen vanaf groep 3, 4 heb je ook heel leuke vakantieactiviteiten; zijn ze lekker in de buitenlucht van alles aan het ondernemen. Een soort kamp, zonder dat ze er slapen. Ideaal voor ouders die werken.”

Wat zijn gemakkelijke tips (quick-wins) om kinderen bezig te houden?

“Het is natuurlijk makkelijk om een kind achter een beeldscherm te zetten, maar dat willen we niet. Je kunt investeren in een vakantie door nieuw speelgoed te kopen, iets waar ze lekker mee kunnen bouwen.

Maar je kunt het ook op een andere manier doen: laat ze bijvoorbeeld een tent bouwen in de huiskamer. Dan mogen ze daar in de middag een boterhammetje eten. Ook leuk: laat ze een nachtje in hun ‘hut’ slapen.

Kinderen hebben zo’n geweldige fantasie dat ze helemaal in dat bos zitten. Nog wat vogelgeluiden uit de Spotify-lijst erbij en ze hebben de tijd van hun leven.

Je kunt ook een doos halen bij een witgoedverkooppunt en ze een garage of poppenhuis laten knutselen. Of ze een vakantiekrant laten maken, met vaste rubrieken en nieuws.

Je kunt een sjabloon maken op A3 en dan elke dag velletjes printen. Laat ze maar foto’s plakken en schrijven. Opa’s en oma’s vinden dat ook altijd erg leuk om te bewaren.”

In hoeverre is het goed om het ritme los te laten?

“Voor ouders is het loslaten van tijd ontspannen, maar voor kinderen niet. Zij varen wel bij ijkpunten, bij vertrouwen, vastigheid. Op dezelfde tijd naar bed en in bad gaan geeft rust.

Je kind blijft gezellig en vrolijk als ze weten waar ze aan toe zijn, daar worden ze rustig van. Je kunt het een dag per week wat meer loslaten. ’s Avonds een ijsje gaan halen of even naar de speeltuin, maar niet elke avond. Het moet een uitzondering blijven.”

Als kinderen zich vervelen, is dat dan erg?

“Nee hoor, dat is juist goed. Vervelen brengt het hoofd tot rust. Het is helemaal niet goed als kinderen veel prikkels krijgen. Juist lekker hangen op de bank en twintig keer zeggen dat het zich verveelt, dat brengt hun hoofd tot rust.

Je kunt wél zeggen: ‘Over een uur gaan we wat doen’. Dan hebben ze uitzicht op iets.”

Moet je uitjes plannen?

“Niet te vaak. Niet dat het ene uitje is geweest en het volgende zich alweer aandient. Kinderen genieten vaak van ‘gewone’ dingen. De boterham op een kleedje in het park eten, naar de kinderboerderij.

Je kunt het tijdens de vakantie doen met volle aandacht. Op een rustig tempo. De beste vakantie die je je kind kunt geven, is met een ouder die de tijd neemt.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.