Nieuws/Vrouw
549019
Vrouw

Zwangerschapsadvies

De voordelen van borstvoeding

Het is Wereld Borstvoedingweek. Reden genoeg om nog maar eens aandacht aan dit onderwerp te besteden. VROUW verloskundige Margriet van de Plasse zet de voordelen van borstvoeding op een rij en geeft een aantal bruikbare tips.

Zoals je wellicht weet is borstvoeding de beste voeding die je aan je kindje kunt geven. Dit zit hem voornamelijk in het feit dat moedermelk belangrijke bestanddelen bevat, zoals antistoffen en levende cellen. Dit zijn als het ware natuurlijke beschermers tegen infecties als oorontsteking,  luchtweginfecties en infecties van het maagdarmkanaal. Al wordt de samenstelling van kunstvoeding steeds beter, deze belangrijke bestanddelen kan men in kunstvoeding niet namaken.

De voordelen van borstvoeding

Maar naast dat borstvoeding beschermt tegen infecties, zijn er veel meer voordelen verbonden aan het geven van de borst, zowel voor de baby als voor jou zelf. Een aantal belangrijke voordelen van borstvoeding zijn:

 • Het geven van borstvoeding verlaagt waarschijnlijk de kans dat het kind overgewicht en astma krijgt;
 • Borstvoeding bevat vetzuren die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling;
 • Moeders die een langere tijd borstvoeding geven, hebben waarschijnlijk minder kans op een hoge bloeddruk, diabetes mellitus type 2 en reumatoïde artritis (een aandoening waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert en gewrichtsontstekingen ontstaan);
 • Door het intensieve contact tussen moeder en kind bevordert borstvoeding het ontstaan van een hechte band tussen beiden;
 • Bij moeders die borstvoeding geven trekt de baarmoeder beter samen na de bevalling,  waardoor het bloedverlies meestal beperkter is;
 • Borstvoeding geven kost energie waardoor je de zwangerschapskilo’s makkelijker kwijtraakt;
 • Borstvoeding is altijd bij de hand en op de juiste temperatuur. Je hoeft dus niet eerst in de weer met het uitkoken van flesjes en spenen, met een flessenwarmer en het afmeten van de juiste hoeveelheid poeder en water;
 • In tegenstelling tot kunstvoeding, is borstvoeding helemaal gratis. Bereken eens wat je kunt besparen door borstvoeding te geven! Je houdt heel wat geld over om andere (leuke) dingen mee te kunnen doen.

Borstvoeding moet je leren

Genoeg redenen dus om voor borstvoeding te kiezen. Maar realiseer je wel dat borstvoeding iets is wat je moet leren. Soms hapt een baby meteen na de bevalling goed aan en loopt de borstvoeding vervolgens als een trein, maar in de meeste gevallen is het echt een kwestie van oefenen. Wees dan ook niet teleurgesteld als het niet meteen lukt: alles wat je voor de eerste keer doet kost de nodige inspanning en vraagt om geduld, zo ook het geven van borstvoeding.

Bovendien sta je er niet alleen voor: na de bevalling word je een week lang begeleid door een kraamverzorgster. Zij zal je met de borstvoeding helpen en je van allerlei tips en adviezen voorzien. Ook de verloskundige komt in de eerste week meerdere keren langs en zal – indien nodig – bij de borstvoeding adviseren. Je zult merken dat je er met de dag vaardiger in wordt en uiteindelijk zul je het gevoel hebben de techniek te beheersen. Als dat niet het geval is, dan kan er altijd nog de hulp van een lactatiekundige worden ingeroepen. Zij is expert op het gebied van borstvoeding en weet met iedere situatie wel raad. Wees dus geduldig en gun jezelf de tijd om te leren. Daar pluk je later absoluut de vruchten van!

Heb je al één of meerdere kinderen en een mindere ervaring met het geven van borstvoeding? Laat je niet ontmoedigen! Dit is een nieuwe situatie, een ander kindje. Bespreek je angst en/of onzekerheden met je verloskundige. Zij zal er – eventueel samen met een lactatiekundige – alles aan doen om de borstvoeding nu wel goed te laten slagen. 

Borstvoeding en werk

Om optimaal te profiteren van de voordelen die borstvoeding met zich meebrengt, is het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om minimaal zes maanden borstvoeding te geven. Veel vrouwen blijken echter te stoppen zodra ze weer aan het werk moeten. Niet nodig! Je hebt als borstvoedende werkneemster immers verschillende rechten om je te helpen de borstvoeding langere tijd vol te houden, namelijk:

 • De eerste 9 levensmaanden van je kindje heb je het recht om te voeden/kolven tijdens werktijd;
 • Het voeden/kolven mag een kwart van de werkdag/dienst in beslag nemen en wordt normaal doorbetaald;
 • Je hebt daarnaast het recht op je normale pauzes;
 • De werkgever is verplicht om te zorgen voor een rustige, hygiënische  en afsluitbare ruimte waarin je kunt voeden of kolven;
 • Een werkneemster die borstvoeding geeft hoeft tot 6 maanden na de bevalling geen overwerk te doen of nachtdiensten te draaien.

Ben je zwanger en van plan om borstvoeding te geven? Maak dit tijdig kenbaar aan je werkgever zodat hij/zij met bovenstaande rekening kan houden voor als je terug bent van je zwangerschapsverlof.

Meer weten?

Om meer over borstvoeding te weten te komen en je goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding, kan het volgen van een borstvoedingsavond/ -cursus een aanrader zijn. Informeer eens bij je verloskundige naar de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Even voorstellen: Margriet van de Plasse

Margriet van de Plasse heeft een achtergrond als verloskundige en is gezondheidswetenschapper. Ruim zes jaar is zij werkzaam geweest als eerstelijns verloskundige in verschillende praktijken in het land. Inmiddels werkt zij als docent aan de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen.

Gedurende haar jarenlange praktijkervaring heeft zij met veel plezier zwangeren en hun partners begeleid tijdens één van de meest indrukwekkende gebeurtenissen in hun leven; het krijgen van een kind. Zij weet dan ook als geen ander wat er allemaal bij een zwangerschap komt kijken. Vanuit deze expertise zal zij met regelmaat een stuk op deze pagina schrijven.

Lees ook: