Vrouw/Columns & Opinie
553232880
Columns & Opinie

'Lieve Olcay, je colbert voelde als een trofee'

Het modebedrijf Supertrash van Olcay Gulsen (37) is failliet. VROUW-collega Merel Schut voelt met haar mee.

Lieve Olcay,

Jaren geleden kocht ik een prachtig colbert van Supertrash, met een ontzettend opvallende, roze print. 120 euro betaalde ik ervoor, een megabedrag voor mij destijds. Ik was namelijk net student-af en begonnen aan mijn eerste baan. Het colbert kocht ik van mijn eerste salaris. Ik hoef jou niet uit te leggen wat kleding met je kan doen: het colbertje gaf me net dat extra gevoel powervrouw.

Marktplaats

Het jasje voelde als een trofee. Het werd zo’n kledingstuk dat ik niet te vaak aandeed 'omdat ik het mooi wilde houden'. Ik trok het daardoor helaas zo weinig aan, dat ik een paar jaar later schoorvoetend moest toegeven dat ik het niet eens meer paste. Met pijn in mijn hart heb ik het via Marktplaats verkocht (voor een in mijn ogen veel te lage prijs natuurlijk, ik ben niet zo goed in onderhandelen).

Maar goed, door dat fijne colbert had ik zoals dat gaat als consument, een band met jou en het merk Supertrash. En volgde ik je in de media met extra belangstelling. Vorig jaar verscheen je op televisie bij RTL Boulevard en ging het ineens niet meer over je kleding maar over je uiterlijk. Kijkers vielen over je 'bolle wangen'. Je sprak zelf deze fat shamers aan op hun gedrag via je social media-kanalen. 'Yes', dacht ik: 'eindelijk een BN'er die van zich afbijt als een echt mens'.

Het colbert dat ik toen kocht

Het colbert dat ik toen kocht

Publiekslieveling

Dit jaar zagen we je steeds meer op televisie, onder andere in Wie is de Mol? en dus aan de desk bij RTL Boulevard. Ik denk dat ik niet de enige was die misschien een beetje verbaasd was over het feit hoe sympathiek je overkomt op het scherm. Ik hoor mijn vooroordeel hierin, maar ik denk dat tv-kijkers misschien net een tikje kritischer zijn over een zakenvrouw die ook op televisie komt.

'Hoe komt ze over? Kil? Hard?' Nee hoor, je blijkt enorm veel humor te hebben en recht voor zijn raap. Ik volgde Wie is de Mol? niet maar van alle 'molloten' begreep ik dat je geweldig was. Je was ineens publiekslieveling geworden!

CEO

Eind februari stapte je op als CEO van je eigen modelabel. Het leek er toen op dat je deze stap maakte om je meer te kunnen richten op je tv-werk. Logisch dus, dat je het zakelijke even op een lager pitje wilde zetten. Je gaf aan wel creatief betrokken te blijven bij Supertrash.

Maar een maand later is je 'kindje' alsnog failliet. Je bent er kapot van, vertel je vandaag in De Telegraaf. Het merk was je levenswerk, twaalf jaar werkte je met hart en ziel aan het bedrijf. En het zal misschien wat overdreven zijn maar ik kromp ook een beetje ineen toen ik een pushbericht ontvang over je faillissement.

Gelogen

Je eerlijke uitspraken eerder in de Playboy staan na het faillissement ineens in een ander daglicht: "Ik heb veel gebluft, ik heb een beetje gelogen, ik heb interessant gedaan, ik heb mezelf beter voorgedaan dan ik was - het hoort er allemaal bij. En ik zou het morgen weer doen."

Hartstikke ironisch misschien: bluffen en interessant doen en uiteindelijk de boot ingaan met je bedrijf. Maar juist door je kwetsbaarheid te laten zien, je nederlaag toe te geven in de media, toon je aan dat een zakenvrouw ook maar een mens is.

Lieve reacties

Ik hoop dat je televisiewerk de positieve energie zal teruggeven die je nu aan het gedoe rondom je bedrijf bent kwijtgeraakt. Je zegt vandaag in de krant dat je blij bent met alle steunbetuigingen en dat je dit niet verwacht had. Laat ik je dit zeggen: 'Je krijgt wat je oogst'. Die lieve reacties krijg je omdat mensen kennelijk enorm veel sympathie voor je voelen. Net als ik.

Ergens in Nederland loopt in ieder geval nog een vrouw rond in mijn ooit zo dierbare colbertje. En zij is vast niet de enige die misschien net wat rechterop loopt in jouw kleding. En ik hoop dat dat een schrale troost voor je is.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook eens iemand een Open brief schrijven?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.