Nieuws/Vrouw
555919521
Vrouw

'Je vader verliezen is extra moeilijk als je nooit bevestiging van hem hebt gekregen'

Maxima en haar vader Jorge

Maxima en haar vader Jorge

Koningin Máxima heeft gisteren haar vader Jorge Zorreguieta, met wie ze een goede relatie had, begraven. Nu begint voor het rouwproces pas echt. Is de rouw heviger als de band goed was? Rouwdeskundige Daan Westerink: “Soms is het juist moeilijker om een ouder te verliezen met wie je een slechte band hebt.”

Maxima en haar vader Jorge

Maxima en haar vader Jorge

Westerink: “Máxima zag haar vader als een dierbare vriend. Hij is 89 geworden, maar als je zo’n goede band hebt met je vader wil je natuurlijk dat hij 100 wordt. De liefde en steun die hij gaf, zal ze altijd blijven voelen. Daardoor staat ze steviger in het leven."

"Rouw is eigenlijk veerkracht. Door een moeilijk jeugd kan het veertje uitgerekt zijn. Dan is de veerkracht kleiner na het overlijden van een ouder. Als je als kind altijd werd gesteund in je keuzes en je had het gevoel dat je er mocht zijn, dan kun je het verlies van de ouder beter dragen. Dan sta je vaak steviger in je schoenen."

Steun

"De vader van Máxima heeft haar denk ik altijd gesteund in haar keuzes ook al waren het misschien niet altijd zijn keuzes. Dat ze naar Nederland ging bijvoorbeeld. Als je als kind de steun hebt van je ouders, dan heb je een voorsprong in het leven. Dan heb je iets om terug op te vallen.”

Verdriet

Zelf heeft Daan Westerink ook haar vader verloren: “Ik was pas 32 toen hij overleed. Ik mis hem ontzettend. Ik heb er soms verdriet over, maar kan toch terugkijken op een levenslange band. Ik dacht eigenlijk dat iedereen een goede band met zijn vader had, maar dat bleek niet zo te zijn."

"Mijn vader moedigde me altijd aan en steunde me, het maakte hem niet uit wat ik ging doen, als ik er maar voldoening uit haalde. Mijn moeder was al eerder overleden, dus ik ben grotendeels door hem opgevoed. Het gevoel dat niemand je kent zoals je vader, de fantastische band die we 32 jaar hadden, dat herken ik wel bij Máxima. De onvoorwaardelijkheid en het altijd met alles thuis kunnen komen, is een groot goed. En dat geef je door aan je eigen kinderen.”

Liedje

Als je een afwezige vader had, je veel in je eentje op hebt moeten oplossen, als je niet hebt gehoord dat er van je gehouden werd of als je keuzes werden afgekeurd, dan is het soms moeilijker om de ouder te verliezen. Als die overlijdt, dan weet je dat je die bevestiging ook niet meer gaat krijgen. Dat je nooit zult gaan horen dat je gewaardeerd werd.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.