Vrouw/Columns & Opinie
55897920
Columns & Opinie

Tuurlijk VN, maak de vrouwenonderdrukker maar de baas!

Patrick van Rhijn maakt zich druk over het feit dat juist Saudi-Arabië is gekozen om zich in te zetten voor vrouwenrechten

Patrick van Rhijn maakt zich druk over het feit dat juist Saudi-Arabië is gekozen om zich in te zetten voor vrouwenrechten

Af en toe lees ik dingen die gewoon niet in mijn hoofd passen. Hoe - maar echt - hóé is het mogelijk dat een land dat vrouwen systematisch ondergeschikt maakt aan de man in de VN wordt gekozen in een commissie die zich inzet voor vrouwenrechten?

Patrick van Rhijn maakt zich druk over het feit dat juist Saudi-Arabië is gekozen om zich in te zetten voor vrouwenrechten

Patrick van Rhijn maakt zich druk over het feit dat juist Saudi-Arabië is gekozen om zich in te zetten voor vrouwenrechten

Saoedi-Arabië lijkt me een prachtig land. De warmte, de mystiek van de woestijn, de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen en de rijkdom van de olie; ze hebben het daar, zo van een afstandje bezien, prima voor elkaar.

Nou ja, niet op ieder gebied, want aan de vrouwenrechten kan en moet nog flink gesleuteld worden daar. Op vreemdgaan en ongesluierd over straat gaan, staat voor vrouwen een flinke represaille. Vrouwen mogen in principe niet autorijden en hebben een man nodig die als gids fungeert. Want stel je voor dat ze zelfstandig iets zouden ondernemen!

Willem Holleeder als hoofd van de politie

Nou, precies dat land is gekozen in een VN-commissie dat de rechten en belangen van vrouwen behartigt. Heb je het ooit zouter gegeten?!

Het is alsof we Willem Holleeder aanstellen als hoofd van de politie, een pyromaan als hoofd van de brandweer, Geert Wilders als woordvoerder van een Marokkaanse belangenvereniging of pedoseksueel Robert M. als directeur van een kinderdagverblijf!

Wie verzint dat? Hoe kan dat? Waarom heeft niemand daar een stokje voor gestoken? Waar was de Westerse wereld bij de stemming? Er waren maar 7 landen die tegen stemden en iets van 47 voor. Waar was de rest? Zitten we hier te slapen met z’n allen en verkwisten we de rechten en vrijheden en gelijkheid van ongeveer de helft van de wereldbevolking? Gaat dit om olie of geld of om macht?

Overal zoveel protest

Feit is dat dit niet veel goeds betekent voor de positie van vrouwen in het Midden-Oosten en daarmee ook indirect hier.

Het enige positieve dat ik, een positiefdenker bij uitstek, in deze ontwikkeling kan zien, is dat er overal veel protest is en dat in die vrouwenbelangenbehartigingscommissie ook landen zitten waar vrouwen wel als gelijke zelfstandige burgers beschouwd worden. Hierdoor zullen uiteindelijk ook de Saoedi-Arabiërs in leren zien dat vrouwen, net als mannen, alles kunnen bereiken wat ze willen, als hun de kans maar wordt geboden.

Oliesjeiks getransformeerd tot metromannen

Inmiddels worden er Kamervragen gesteld in Den Haag, maar dat lijkt me een beetje laat nu de verkiezing al achter de rug is.

Echt, hoe lang moet het nog duren voordat iedereen gewoon eens kan zijn wie hij of zij is; vrouw, homo, trans, zwart, moslim, kind, oudere, minder begaafd - of trol en marsman voor mijn part?

Ik hoop maar dat de knappe koppen bij de VN dit heel goed uitgekiend hebben. Vanuit de onderliggende gedachte: waar je mee omgaat daar word je mee besmet.

De landen in die commissie zullen zich van hun beste kant willen laten zien. Het zou mooi zijn als straks al die oliesjeiks getransformeerd worden tot metromannen, die ook hun gevoelige kanten durven te verkennen en tonen. Zo’n grote stap is het nou ook weer niet. Ik bedoel, hun jurken staan hen ook erg goed.

Ik ben echter bang dat we nog een heel, heel lange weg te gaan hebben met zijn allen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.