Nieuws/Vrouw
558999777
Vrouw

Shirin: De mensen op de posters zijn echte stellen

Shirin Musa

Shirin Musa

Posters van een joodse vrouw met een niet-joodse man, twee zoenende mannen en een lesbisch stel... Liefde lijkt zo vanzelfsprekend, maar voor veel stelletjes is dat het niet. Vanavond wordt in Amsterdam de Celebrate Love-campagne van Femmes voor Freedom gelanceerd.

Shirin Musa

Shirin Musa

Het was een heel gedoe; eerst zouden de posters wel in Amsterdam komen, toen weer niet, toen weer wel en uiteindelijk tóch niet. Er werd beweerd dat het niet kon doorgaan omdat er geen budget voor was, maar volgens Femmes for Freedom-directeur Shirin Musa durfde de gemeente het niet aan. Met behulp van het bedrijfsleven, dat zijn personeel en buitenreclame beschikbaar stelde, kon de campagne toch doorgaan.

Bewustwordingscampagne

Shirin: "Het was dweilen met de kraan open: Bij Femmes voor Freedom worden we vaak benaderd door vrouwen die vanwege hun liefdesleven of seksuele voorkeur worden veroordeeld. Ze worden mishandeld, zijn verstoten door hun familie en voelen zich eenzaam. Die dames helpen we uiteraard, maar we vonden het ook tijd voor een grotere bewustwordingscampagne.

Liefde is het allermooiste dat er is, maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn in Nederland nog steeds mensen die de liefde niet durven te vieren. Ze krijgen negatieve reacties uit hun directe omgeving, hun gemeenschap of van onbekenden op straat.

De andere kant

Dat ervaar ik zelf ook. Ik ben moslim en als ik iemand met een andere etniciteit dan de mijne mee naar huis zou nemen, dan zou mijn familie daar moeite mee hebben. Dat doet ontzettend veel pijn. Het hart kun je niet regisseren.

Vanuit die gedachte is Celebrate Love ontstaan. De posters brengen je terug naar de tijd van de flowerpower, een periode waarin vrouwen de vrije liefde vierden, bevochten en wonnen. Maar nu is er een hele groep nieuwe Nederlanders die die rechten óók wil. We maken ons met zijn allen heel druk over de rechten van vrouwen in Afrika en in Arabië, maar in ons eigen land kijken we de andere kant op.

Fifty Shades of Grey

Er is niets mooiers of spannenders dan verliefd zijn en elkaar kussen. Dat moet iedereen zo kunnen ervaren. Ik hoor vaak dat mensen zeggen dat ze dit soort idealen niet kunnen rijmen met hun geloof. Maar je zou eens moeten onderzoeken hoeveel gelovigen er naar de bioscoop rennen op het moment dat de nieuwste Fifty Shades of Grey draait.

Dát kan wel, maar twee mannen die elkaar een kus geven vind je vies? Dat snap ik niet. Ik kan me wel een beetje voorstellen dat onze posters niet bij iedereen in de smaak vallen, maar als je het niet wilt zien, dan kijk je maar gewoon de andere kant op.

Burgercampagne

Met de campagne van Suitsupply een paar weken terug, werd weer duidelijk dat we het niet gewend zijn om de liefde van anderen te accepteren. Ik denk dat het een belangrijk verschil is dat Celebrate Love een burgercampagne is. De mensen op de posters zijn echte stellen; ze zijn echt verliefd en hebben samen een hoop overwonnen.

Ze doen mee aan deze campagne omdat ze bewustzijn willen creëren en ze zijn geportretteerd zoals zij dat zelf graag wilden. Wij hebben ze voor de camera gezet en hebben gezegd: 'Doe maar waar je zin in hebt.' Sommigen begonnen meteen te zoenen, anderen keken elkaar aan en weer anderen gaven elkaar een knuffel.

Femmes for Freedom

Femmes for Freedom

Minderheid

De geluiden in mijn gemeenschap zijn heel wisselend. Er zijn mensen die mij steunen, die ook vinden dat dit nodig is. Dat zijn vaak vrouwen die in zo’n zelfde situatie hebben gezeten, die hebben ervaren hoe het is om je liefde niet te kunnen vieren.

Maar er zijn ook mensen die zich vanwege mijn idealen van mij distantiëren. Die het smerig vinden en maar niet begrijpen waarom ik mij hier in hemelsnaam mee bezighoud. Ik val niet op vrouwen, ben geen transgender en heb geen homoseksuele familieleden, maar ik weet wél hoe het is om bij een minderheid te horen.

Hoofddoek

Om buitengesloten en uitgescholden te worden. Juist daarom vind ik het zo belangrijk om deze boodschap te verspreiden. Vaak probeer ik met die mensen in gesprek te gaan. 'Jij bent moslim, jij bent vrouw en je draagt een hoofddoek… Hoe vind je het als mensen jou niet accepteren?' Van dat soort gesprekken leer ik een hoop.

Ik denk niet per se dat Nederland de afgelopen jaren minder tolerant is geworden. Toen ik op de lagere school zat zeiden mijn vriendinnetjes ook al dat ze van hun ouders wél met een Italiaan mochten thuiskomen, maar niet met een 'vieze' Turk. Mensen hebben altijd al zo gedacht, social media maakt het alleen zichtbaar voor een groter publiek."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.