Vrouw/Praat Mee
560312150
Praat Mee

'Beloon docenten beter voor het onderwijzen van onze kinderen'

Moeten leraren primair onderwijs meer verdienen?

Moeten leraren primair onderwijs meer verdienen?

Leerkrachten in het primair onderwijs (PO)* willen meer verdienen. Meer dan 30.000 docenten volgen de Facebookgroep PO in actie, waarin wordt gepleit voor een eerlijker salaris in het primair onderwijs. Meer loon en een lagere werkdruk is het credo. Om deze plannen in te willigen, moet er 1,8 miljard euro per jaar extra worden uitgetrokken door het (nog te vormen) kabinet.

Moeten leraren primair onderwijs meer verdienen?

Moeten leraren primair onderwijs meer verdienen?

Docenten die 's avonds huiswerk nakijken, 's morgens vroeg lessen voorbereiden, op vrije avonden naar voorstellingen komen van 'hun' kids of op hun vrije dag tóch nog even langs wippen: het is eerder regel dan uitzondering. Met de werkmentaliteit van leraren lijkt dus niets mis.

Eerlijker salaris

Het salarisverschil tussen respectievelijk een leerkracht in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs is soms honderden euro's per maand. Zo is het startsalaris van een docent in het primair onderwijs 2.436 euro per maand, tegenover 2.601 euro van een docent in het voortgezet onderwijs.

Het maximumsalaris is respectievelijk 3.826 euro tegenover 4.629 euro aldus een bericht op de site van de Volkskrant. Dit terwijl je voor beide een HBO-opleiding moet afronden. De gemeenschappelijke oproep voor een 'eerlijker salaris' aan het (nieuw te vormen) kabinet wordt morgen ondertekend door zowel vakbonden als werkgevers.

Praat mee

"Hogere salarissen zijn broodnodig om het vak van leraar aantrekkelijk te maken", zegt voorzitter van de Primair Onderwijs-raad Rinda den Besten in de Volkskrant. "In 2025 verwachten we een tekort van tienduizend leraren op de basisschool."

Vind jij ook dat docenten in het primair onderwijs beter beloond moeten worden voor het onderwijzen van onze kinderen? En trekt een beter loon mensen over de streep om docent te worden? Praat mee!

*Sinds de invoering van de Wet op het primair onderwijs op 1 augustus 1998 is primair onderwijs de officiële, overkoepelende term voor het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het onderwijs op speciale scholen. Bron: Onderwijsconsument.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.