Vrouw/Mama
562155936
Mama

'Als je je kind niet loslaat wordt het een verwend moederskindje'

Kind moet eigen fouten kunnen maken

Kind moet eigen fouten kunnen maken

Achtste-groepers die nog door hun ouders tot in de klas worden afgezet, of die de hele middelbareschooltijd van huis uit gevolgd worden op Magister. Loslaten is kennelijk niet ons sterkste punt in opvoeden. Opvoedkundige Marina van der Wal: "Soms moet je met je nagels in het tafelblad kijken hoe je kind in valkuilen loopt."

Kind moet eigen fouten kunnen maken

Kind moet eigen fouten kunnen maken

Ook auteur Barbara van Beukering gaf in De Volkskrant eerlijk toe dat het 'losmakingsproces' met haar drie kinderen niet zonder slag of stoot was verlopen: "We hebben vorig jaar een groot conflict gehad. Toen hebben we elkaar tweeënhalve maand niet gezien. De aanleiding doet er niet per se toe, maar de onderliggende reden was het losmakingsproces."

Dominante moeder

Ze vervolgt: ''We waren een extreem hecht gezin, gingen nog steeds elk jaar met elkaar op vakantie, vierden alle verjaardagen samen. De kinderen hebben zich in de puberteit nooit echt losgemaakt, zeker niet van mij, als dominante moeder. Dat moest kennelijk alsnog gebeuren en dat ging heel heftig.

Het was een soort explosie. Vooral de oudste, Ruby, en ik botsten heel erg. En de zusjes zijn heel close en die vormden een front. Dat was pijnlijk voor mij, maar ook wel weer mooi dat de meisjes zo close met elkaar zijn, zo solidair.''

Navelstreng

Barbara vertelt hoe ze het conflict wisten op te lossen: ''We zijn een paar keer met het hele gezin bij een psycholoog geweest. Dat was erg nuttig. Zij liet ons al snel inzien: dit heeft te maken met een losmakingsproces.

Kinderen moeten niet meer bij alles vragen: 'Mam, wat zou jij doen?' En ik als moeder moest een stapje opzij doen. Die navelstreng moet een keer worden doorgehakt. Achteraf gezien is dat hartstikke gezond."

Verdriet en teleurstelling

"Loslaten druist heel erg tegen je gevoel in", weet Marina van der Wal, moeder van twee zonen. "Je wil zorgen, je wil regelen, je wil dat ze geen verdriet hebben, dat het leven leuk is. Je wil verdriet en teleurstelling voorkomen, maar verdriet en teleurstelling bepalen mede de mensen die we zijn.

Je kunt geen leuk leven hebben als je niet weet wat de tegenvallers zijn. Daarom moet je als ouder soms met de nagels in het tafelblad zitten kijken hoe je kind recht in alle valkuilen loopt, waar jij zelf ook in gelopen bent."

Hulpeloos

"Voor een evenwichtige ontwikkeling is zelf besluiten kunnen nemen onontbeerlijk, dat ze zelf de consequenties aanvaarden en/of oplossingen vinden. Als je vraagt aan je puber: 'Schat kan ik je helpen?' en de puber zegt 'Nee', dan voel je je hulpeloos.

Vroeger gingen vrouwen dan sherry drinken, nu is het maar afwachten wat er gebeurt. Soms gaat het tot je grote verbazing goed, soms gaat het fout. Dan moet je wel helpen om de puinhopen op te ruimen. Zonder te zeggen: 'Ik had het toch gezegd'. Dan moet je maar even op je tong bijten."

Executieve functies

"Vanaf de middelbare school leren de meeste pubers van dingen die fout gaan. Mits ze hulp krijgen van iemand die uitlegt hoe het volgende keer wel moet. Als je van jongs af aan dingen uit handen neemt, als ze niet leren hun speelgoed en hun kamer op te ruimen bijvoorbeeld dan help je ze niet bij het ontwikkelen van hun executieve functies.

En die heb je nodig bij flexibel zijn, plannen, nadenken en beslissingen nemen. Ook heeft het invloed op het zelfvertrouwen. Dat lijken we in de huidige maatschappij te zijn vergeten. Ik snap het wel; je wil er graag zijn voor je kind, maar ze moeten begeleid worden naar volwassenheid qua zelfstandigheid en mentale en emotionele ontwikkeling."

Verwende moederskindjes

"Anders blijven kinderen verwende moederskindjes. Geen enkele vrouw wil een relatie met een moederskindje. Net zo goed als dat geen enkele man een relatie wil met een stampvoetende prinses.

Leer ze dat als ze geen vuile onderbroeken in de was gooien, er ook geen schone komen. Leer ze zelfstandig werken op school. Dat daar misschien wel onvoldoendes worden gehaald is helemaal niet erg. Ook daar leren ze van."

Eigen boontjes

"Mijn moeder zei altijd: 'Je hoopt dat het niet nodig is, maar in geval van nood willen we dat je vanaf je zestiende zelfstandig kunt zijn: koken, je eigen was doen, je eigen financiën regelen...' Ik heb dat zelf ook altijd aangehouden.

Toen mijn oudste op zijn 19de het huis uit ging heb ik avonden zitten huilen. Nu mijn jongste met 21 jaar uit huis is, vind ik dat ook vreselijk. Ik mis hem enorm. Maar het is wat een ouder zich uiteindelijk wel ten doel stelt: mensen van ze maken die hun eigen boontjes doppen."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een mooi (opvoed)verhaal?

Vertel het hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.