Nieuws/Vrouw
562615226
Vrouw

Ook Pasen wordt een verplicht nummer: 'Zonder versierde takken in huis tel je niet mee'

Zonder Paastakken tel je niet mee

Zonder Paastakken tel je niet mee

In de WhatsAppgroep ‘familieuitjes’ gaat het er al weken over: Bij wie vieren we Pasen en wie maakt wat? Voel jij ook al enige druk om het lekkerste gehaktbrood te maken en de mooiste versierde Paastakken? En bij wie vier jij het? Vind jij ook dat Pasen steeds meer op kerst gaat lijken met van die semi-verplichte familiebezoekjes?

Zonder Paastakken tel je niet mee

Zonder Paastakken tel je niet mee

Mijn broer en zijn vrouw maken een overheerlijke eiersalade, ik maak het dessert en mijn moeder zorgt voor de broodjes en het drinken.

Tweede paasdag ga ik met schoonfamilie brunchen in een leuk restaurantje. Ik ben dus twee dagen onder de pannen. Het lijken de kerstdagen wel! Dan ben ik ook altijd op familietournee door Nederland.

Pasen is minder vrijblijvend aan het worden

Volgens trendwatcher Lieke Lamb is Pasen inderdaad minder vrijblijvend aan het worden: "Vroeger ging je een dagje naar de woonboulevard, nu is het meer een feest dat je viert met familie of een zo groot mogelijke vriendengroep. En dan flink foto’s posten."

"Ook de commercie haakt er op in. Je ziet dat alle Hema’s, Jumbo’s en Albert Heijns spullen verkopen voor Pasen. Ieder jaar wordt er verse waar aangeleverd en moet jouw kooplust aangewakkerd worden. Ook op school wordt het gevierd met een paasbrunch of ontbijt. Zo krijgt het een steeds formeler karakter."

"Men heeft zich een tijd afgezet tegen het kerkelijk vieren en alles wat daarmee samenhing. We zagen het gewoon lekker als vrijblijvende vrije dagen. Nu is het gek als je geen versierde paastakken in huis hebt. Veel bloemisten bieden ze aan. Je ziet ook veel mooie plaatjes van paastakken en paasversiering op bijvoorbeeld Instagram voorbijkomen. Als je dat ziet, gaat het bij jou ook kriebelen, dan kun je al bijna niet meer achterblijven. Dat versterkt elkaar."

Creatief met lentedingen

Volgens Lieke Lamb komt de Paasviering op deze manier echter wel een beetje los te staan van de originele betekenis: "Oorspronkelijk gaat het over de wederopstanding van Jezus. Nu gaat het meer over creatief zijn met lentedingen. Over familie en vrienden en de grote schoonmaak van de tuinmeubelen."

"Mijn man komt uit een katholieke familie. Die heeft echt nog gevast in de veertig dagen na carnaval. Als ze een snoepje kregen, moest dat in de grote trommel tot na Pasen. Daar zetten mensen zich tegen af. Ze doen aan cherrypicking, pakken de leuke en goede dingen eruit en laten de andere kant liever liggen."

Behoefte aan een contemplatief moment

"Zo zoeken ze wel naar zingeving. Met de hele familie naar The Passion of de Matthäus-Passion voor een stukje opvoedtijd en een contemplatief moment los van de religie. Het is een ingewikkelde tijd en mensen hebben daar behoefte aan. Mensen zoeken wel spiritualiteit en wortels, maar op een andere manier dan vroeger."

Volgens Lieke Lamb hebben de social media echter nog een andere invloed op Pasen dan alleen paastakkeninspiratie: "Door alle foto’s van gezellige familie- en vriendenbijeenkomsten met mooie tafels kan eenzaamheid versterkt worden als jij alleen zit. Dan is alleen thuis zijn een groot probleem. Iedereen heeft het leuk, lijkt het en jij niet."

"Eenzaamheid leeft niet alleen onder ouderen maar ook onder jongeren. Als je nu niet bent uitgenodigd, kun je natuurlijk zelf iets leuks organiseren. Kijk naar anderen om, dat is een andere trend. Misschien kun je iets leuks voor of in de buurt doen!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.