Nieuws/Vrouw
566479262
Vrouw

Carmilla (47) zocht een donornier op Facebook

De ontroerende oproep van Carmilla Corporaal ging veel mensen aan het hart. Drie maanden geleden ging de 47-jarige moeder via Facebook op zoek naar een donornier. Hoe is het nu met haar en is er al een geschikte nier gevonden?

Ik zoek iemand met bloedgroep O, die mij zou willen helpen door een nier aan mij af te staan. Ik wil zo graag weer van het leven genieten, energie hebben voor tien. Vrij kunnen zijn en niet afhankelijk van een machine. Ik zou zo graag weer willen leven.

Hartverwarmend

Deze ontroerende oproep van de moeder van twee werd de afgelopen maanden bijna 55.000 keer gedeeld en leverde Carmilla maar liefst 135 potentiële donoren op. "Nog steeds springen de tranen in mijn ogen bij het idee dat zoveel wildvreemde mensen iets voor mij wilden doen. Echt hartverwarmend. Al besefte ik tegelijkertijd wel dat er ook nog heel veel konden afvallen."

Laatste uitweg

Dat voorgevoel bleek te kloppen. Van de 135 potentiële donoren zijn er na drie maanden nog zes over. "Van een aantal mensen heb ik niets meer gehoord. Ze hebben mij een berichtje gestuurd via Facebook, maar vervolgens geen stappen ondernomen. Dat is moeilijk. Vooral omdat deze oproep mijn laatste hoop was op een nieuw leven."

"Wat ik merk, is dat veel mensen denken dat ik al voorzien ben óf hebben gereageerd uit emotie. Het raakt ze en op dat moment willen ze niets liever dan helpen. Pas later realiseren ze zich waar ze eigenlijk precies op gereageerd hebben."

"Ik snap dan ook heel goed dat mensen toch afzien van het donorschap. Het is natuurlijk niet zomaar een operatie waar we het over hebben. Het is een heftige ingreep. Daar moet je gewoon voor de volle honderd procent achterstaan."

Sprankje hoop

"Dat neemt natuurlijk niet weg dat het voor mij wel moeilijk is. Vooral omdat het mij zoveel hoop gaf en ik echt het gevoel had dat het ging lukken. Van de 135 aanmeldingen moest er toch vast wel een geschikte donor tussen zitten?"

"Al wil ik natuurlijk niet zeggen dat er tussen deze zes geen geschikte donor zit. Dat kan zeker! Laat ik vooropstellen dat ik deze mensen ontzettend dankbaar ben dat ze dit voor mij willen doen. Zonder hen was er geen sprankje hoop."

Spannende tijd

"Ik heb met allemaal persoonlijk contact en het zijn stuk voor stuk ontzettend lieve mensen. Een aantal liep al langere tijd rond met het idee van een transplantatie, mijn oproep gaf ze het zetje. Nu hadden ze een gezicht en een verhaal én wisten ze ook waarvoor ze het zouden doen."

"Ze zitten nu allemaal middenin het traject. Er zijn gesprekken gevoerd en ze zijn onlangs getest. Binnen nu en twee weken hoor ik of één van de zes wellicht geschikt is als donor. Je kunt je voorstellen dat het voor mij, maar ook voor ons gezin, érg spannend is."

Onzekerheid

"De onzekerheid is misschien wel wat ik het moeilijkste vind aan dit hele proces. Nog steeds kan er van alles gebeuren. Zou er wel een match zijn? En wat als er een match is en die persoon op het laatste moment toch afhaakt? Zenuwslopend!"

"Ik probeer er zo min mogelijk aan te denken, zoveel mogelijk afleiding te zoeken én te hopen dat er tussen deze zes een geschikte donor zit. Want hoe je het ook wendt of keert: dit zou wel het begin van een nieuw leven kunnen zijn."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.