Nieuws/Vrouw
570889462
Vrouw

Plakband en calendula: dit doe je tegen de eikenprocessierups

Waarschuwing eikenprocessierups

Waarschuwing eikenprocessierups

Zo klein als het beestje is, zo groot kan de hinder zijn: de eikenprocessierups is terug. En hoe: dit jaar zijn er maar liefst drie keer zoveel rupsen in Nederland als vorig jaar. Als je in aanraking komt met de brandharen, kun je daar vervelende jeuk en luchtweg- en oogklachten aan overhouden. Wat kun je daar het beste tegen doen? Het Kenniscentrum Eikenprocessierups geeft een stel handige tips.

Waarschuwing eikenprocessierups

Waarschuwing eikenprocessierups

1. Aan de slag met plakband

Brandharen die met weerhaakjes in de huid zijn blijven zitten, kun je er voorzichtig afhalen met tape of plakband. Hierna is het belangrijk om de huid en ogen goed te spoelen met lauwwarm water.

2. Verzacht de jeuk

Ga vooral niet krabben aan de bultjes, maar smeer de huid in met calendulazalf of met een goede crème die aloë vera, menthol of eucalyptus bevat.

3. In de wasmachine

Brandharen van de eikenprocessierups verplaatsen gemakkelijk naar andere delen van je lichaam, doordat ze op kleding achterblijven of doordat ze door zweet worden meegevoerd. Was dus ook je kleding (op 60 graden) nadat je in aanraking bent gekomen met de haartjes.

4. Niet wrijven!

Bij oogklachten luidt het belangrijkste devies: niet wrijven! Zo maak je de klachten namelijk alleen maar erger. Spoel de ogen met lauwwarm water en als de jeuk aanhoudt, aarzel vooral niet om de huisarts in te schakelen om erger te voorkomen.

5. Luister naar je lichaam

Met name de inademing van brandharen kan klachten over het hele lichaam veroorzaken, zoals kortademingheid, misselijkheid, duizeligheid of koorts. Als je dit soort klachten hebt, breng dan even een bezoekje aan de huisarts.

Jij op VROUW

Heb jij last van de eikenprocessierups en wil je je verhaal met ons delen? Dat kan!

Stuur een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.