Nieuws/Vrouw
57153974
Vrouw

Iris leeft minimalistisch: Ik heb zelfs geen eigen huis meer

Iris Schlagwein

Iris Schlagwein

Zeven jaar geleden was Iris Schlagwein (30) alle hoge eisen die ze aan zichzelf stelde helemaal zat: wat was nou écht belangrijk? Nu heeft ze geen eigen huis meer en leeft ze uit een koffer en een sporttas. "Maar mijn eigen olijfolie, pindakaas, laptop en kussen neem ik altijd mee."

Iris Schlagwein

Iris Schlagwein

Iris ging altijd maar door, door en door, en dat zorgde ervoor dat ze op haar 23ste een hernia kreeg. "Zes weken lang kon ik alleen maar kruipen, zo veel pijn had ik. Daarna ging het beter, maar nog steeds kon ik lang niet alles doen. Ik kon niet meer naar elke verjaardag of activiteit en dat zorgde ervoor dat ik ging nadenken over mijn keuzes: Waar kreeg ik energie van?"

Alleen waar ik blij van werd

Toen Iris zich na drie jaar beter voelde, bleef ze die levensstijl vasthouden. "Vroeger zou ik voor een vage vriendin alles omgooien om na een volgeplande dag nog iets met haar af te spreken. Nu doe ik geen dingen meer omdat ik het gevoel heb dat ik het 'hoor te doen'. Geen verplichtingen meer, maar alleen dingen waarvan ik blij word."

Ook naar haar spullen ging Iris eens kritisch kijken. "Ik was net afgestudeerd en ging eerst kijken naar al mijn 'schoolspullen'. Wat had ik daarvan nog nodig? Daarna kwamen sieraden, keukenspullen, boeken, kleding etc. Ik heb uiteindelijk alles naar de kringloop gebracht."

Verbroken relatie

In 2016 kwam Iris na een verbroken relatie zonder huis te zitten. Na een tijdje bij haar zus te hebben gewoond, past ze tegenwoordig op het huis van anderen. "Ik vind het heerlijk dat ik steeds een andere omgeving kan verkennen. Bovendien heeft elk huis zo zijn voordelen. Het ene huis heeft een enorm bad, terwijl het andere huis weer een prachtige tuin of een enorme barbecue heeft."

Behalve een koffer en een sporttas heeft Iris niet veel nodig. "Maar mijn eigen olijfolie, pindakaas, laptop en kussen neem ik altijd mee. Zo creëer ik toch steeds weer mijn eigen plekje, waar ik ook kom."

Minimalistische levensstijl

Zoeken naar interieurspullen kan Iris dus overslaan. "Ik vind het heel fijn dat ik daar niet meer naar hoef te kijken. Sowieso is 'shoppen' een stuk rustiger geworden. Als ik iets nodig heb, zoek ik heel bewust. Stel, ik heb een zwart colbertje nodig, dan kan ik de broeken bijvoorbeeld allemaal overslaan. En ik laat me niet meer verleiden door 70% korting, haha."

Volgens Iris is het belangrijk dat je, als je wilt overstappen naar een minimalistische levensstijl, alles stapje voor stapje doet. "Veel mensen denken dat ze gelijk alles in een keer moeten weggooien, maar dat hoeft helemaal niet. Het is juist een langdurig proces."

Nog een tip van Iris: "Je kunt op twee manieren naar opruimen kijken. Stel, je hebt honderd spullen. Dan kan je denken: 'Oké, wat kan weg?' Maar bekijk het juist omgekeerd. Begin bij 0 en denk dan: 'Wat wil ik houden?' Zo maak je het jezelf veel makkelijker."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.