Vrouw/Columns & Opinie
571560107
Columns & Opinie

'Ik bleek geen gezag te hebben over mijn kinderen'

Een ongehuwde vader heeft in ons land, als het gaat over het gezag van de kinderen, niet automatisch dezelfde rechten als biologische moeders en getrouwde vaders. Zelfs niet als hij zijn kinderen bij hun geboorte heeft erkend. Columnist Patrick van Rhijn, vader van drie, kwam er kort geleden achter dat hij zo’n vader is en schrok zich rot. "Ik dacht dat alles goed geregeld was, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Idioot dat dat in Nederland zo slecht is geregeld."

In Den Haag werd gisteren door twee partijen een wetsvoorstel ingediend dat ongehuwde vaders dezelfde rechten geeft als moeders en getrouwde vaders. En dat wordt hoog tijd ook.

Natuurlijk erkende ik meteen mijn zoon

Ik ben sinds een jaar terug in Nederland na vierenhalf jaar Zweeds bos (om dichterbij mijn oudste kind, mijn dochter, te zijn die daar bij haar moeder - mijn ex - woont). In die tijd werd mijn zoontje geboren. In Örebro, een Zweedse stad. Natuurlijk erkende ik meteen mijn jongen en omdat in Zweden meteen automatisch geregeld is dat je als ongehuwde vader net zo veel rechten hebt als de moeder, hoefde ik verder niets te regelen. Mooi.

Tot ik met mijn jongste twee en hun moeder terugkwam naar Nederland. We schreven ons netjes in en gingen op in het dagelijks leven. Tot mijn jongste vorige maand 5 werd en een nieuw paspoort nodig had. Toen bleek opeens dat ik als ongehuwde vader, die zijn kind had erkend, helemaal geen paspoort voor hem mocht aanvragen omdat ik het gezag niet had. Ik was niet bevoegd, want geen gezag!

Geen rechten ondanks de erkenning

Ik schrok me rot. Hoezo, geen gezag? In Zweden was dat automatisch geregeld, maar eenmaal terug hier in Nederland stond daar niets over op papier (want in Zweden is dat automatisch zo voor alle mannen) en dus had ik helemaal geen rechten ondanks de erkenning.

Stel je voor dat ik met de moeder van mijn jongste twee kids in een vervelende vechtscheiding had gelegen, wat zomaar had gekund, dan was ik mijn jongen gewoon kwijt (en hij mij) en had ik geen poot gehad om op te staan. Dan was ik overgeleverd geweest aan de grillen van zijn moeder en waren er weer een vader en zijn kind onnodig uit elkaar gedreven. Waarom?

Met spoed regelen

Hoe kan het dat in Nederland anno 2016 ongehuwde vaders nog steeds niet dezelfde rechten hebben als biologische moeders en getrouwde vaders? Hoe kan het dat we hier nog zo achter lopen wat betreft de rechten van mannen waar het scheidingszaken, voogdij en rechten betreft?

De VVD en D66 dienen vandaag een wet in om dit gelijk te trekken en ik roep de dames en heren in Den Haag op om dit met spoed te regelen. De boodschap is verkeerd. En de lading al helemaal. Iedereen, zowel vader als moeder, heeft evenveel rechten en plichten als het op de kinderen aankomt. Dat is goed voor iedereen, maar vooral ook voor de kinderen.

O ja, en in ons geval heb ik als de wiedeweerga geregeld dat ik net zoveel gezag heb als zijn moeder. Stel je voor dat die wet er toch niet doorkomt.

Jouw mening op VROUW.nl

Wil jij, net als Patrick, een plek op VROUW.nl veroveren?

Upload dan hier je verhaal

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.