Vrouw/Praat Mee
573301264
Praat Mee

Wat vind jij?

Praat mee: breng jij vandaag een proteststem uit?

Weet jij al op wie jij vandaag gaat stemmen?

Weet jij al op wie jij vandaag gaat stemmen?

Vandaag zijn de stembureaus geopend voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Stemmers zijn verdeeld; door de onvrede in het land kiezen veel mensen voor een proteststem. Doe jij dat ook?

Weet jij al op wie jij vandaag gaat stemmen?

Weet jij al op wie jij vandaag gaat stemmen?

Nederlanders mogen vandaag hun stem uitbrengen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Echter maakt niet iedereen gebruik van zijn of haar stemrecht. Dat is ook het geval bij deze verkiezingen, waarbij de opkomst structureel lager ligt dan bij de landelijke verkiezingen.

Onvrede

Momenteel is het vertrouwen in de politiek erg laag, stelt opiniepeiler Gijs Rademaker. Tegen RTL-nieuws zegt hij: „Volgens ons onderzoek heeft één op de drie mensen nog maar vertrouwen in het kabinet, tweederde dus niet.” Door de onrust die hieruit voortkomt is de opkomst dit jaar mogelijk hoger dan voorheen. Veel mensen zijn namelijk ontevreden over het beleid van de gevestigde partijen, waardoor zij bewust op een andere partij stemmen. Deze manier van stemmen wordt ook wel proteststemmen genoemd.

Sommige oppositiepartijen zijn hier tot een bepaalde hoogte zelfs afhankelijk van. Zo zegt Geert Wilders tegen RTL nieuws: ’De proteststem is ontzettend belangrijk voor deze verkiezingen. Ook voor mij. Nederland is dit kabinet van Rutte en Kaag spuug- en spuugzat. We kunnen nu samen een vuist maken.’

Lange termijn

Maar niet iedereen is blij met proteststemmers. Zij vragen zich af wat het effect van deze stemmen op de lange termijn zal zijn. ’Dat is het risico van een proteststem: je krijgt dan niet wat je graag wil. En met een beetje pech wordt het nog een stuk erger’, aldus een bezorgde Twitteraar.

Praat mee

Weet jij al op wie jij vandaag gaat stemmen? Breng je een proteststem uit of zie je daar het nut niet van in? Laat het ons weten en praat mee via onze Facebookpagina!

Reacties op Twitter

Annieta twijfelt nog of ze een proteststem gaat uitbrengen.

Tessa weet het zeker: zij gaat voor een proteststem

Silvia betwijfelt het nut van een proteststem.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.