Nieuws/Vrouw
573677266
Vrouw

Deze 4 vijftigers gaan het doen: Roeiend de oceaan over!

Bela (2de links) met haar roeicollega's

Bela (2de links) met haar roeicollega's

Over iets meer dan een jaar stappen vier dames aan boord van hun roeiboot voor hét avontuur van hun leven: de Atlantische Oceaan over roeien. Bela Evers (op de foto de tweede van links) vertelt over de voorbereidingen voor deze wel héél bijzondere tocht, die nooit eerder door Nederlandse vrouwen - alleen nog maar door vier Nederlandse mannen - werd gemaakt. "Ik kan niet wachten!"

Bela (2de links) met haar roeicollega's

Bela (2de links) met haar roeicollega's

In december volgend jaar starten de vier sportievelingen, Astrid, Remke, Désirée en Bela, met hun 5000 kilometer lange tocht over de Atlantische Oceaan.

Oceaan

Bela: "We beginnen op de Canarische Eilanden en hopen na een kleine acht weken roeien aan te komen Antigua (een eiland in de Caribische Zee red.). Het leuke is dat dit nog nooit eerder door een Nederlands vrouwenteam is gedaan."

Hoe de vier dames op het idee zijn gekomen om vrijwillig twee maanden lang op de oceaan te vertoeven? "Astrid sprak een tijd geleden met iemand die aan het trainen is voor de Talisker Whisky Atlantic Challenge; de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld. Ze raakte zo enthousiast over de race, dat ze zelf ook dolgraag wilde meedoen."

Vijftig

Astrid vertelt haar roeicollega's Remke, Désirée en Bela over de race en binnen no time is een nieuw team geboren. "We waren meteen enthousiast over deze race der racen. We zijn allemaal gedreven roeiers én boven de vijftig. Het was voor ons allemaal een moment van nu of nooit."

Hoe ze het gaan aanpakken op de oceaan? Daar hebben ze al goed over nagedacht. "Het idee is dat er tijdens de race twee gaan roeien en de andere twee in de tussentijd slapen, eten en zichzelf opfrissen. Na twee uur wisselen we om. En dat twee maanden lang. Je moet constant blijven roeien. Anders komen we natuurlijk nooit aan in Antigua."

Hoge golven

Uiteraard kent de boot een aantal basisvoorzieningen. "(Beperkte) elektriciteit door solarenergie, twee kleine slaapcabines, een 'toilet' (lees: emmer) en een waterpomp die zeewater drinkbaar maakt. Daarnaast nemen we een flinke voorraad eten mee: ge(vries)droogd voedsel en veel snacks dat genoeg moet zijn voor de hele tocht.

Brengt deze expeditie geen gevaar met zich mee? "Zo’n tocht over de oceaan is zeker niet ongevaarlijk. Je kunt te maken krijgen met hoge golven of zware stormen. We hebben een cabine waarin we kunnen schuilen en mocht er echt iets misgaan, dan kunnen we ook de hulp van een volgboot oproepen.

Irritaties

Het zal vooral een kwestie zijn van je overgeven aan de natuur. Ik probeer de spanning los te laten en het allemaal over me heen te laten komen. Letterlijk! We worden goed getraind en voorbereid op noodsituaties en verder is het een kwestie van gaan.'

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de race in volle gang. "We roeien veel, werken aan onze conditie en krijgen trainingen. Zo leert Wilco van Rooijen, die o.a. de Mount Everest en K2 beklom, hoe we ons mentaal kunnen voorbereiden. Hoe we ondanks de vermoeidheid en irritatie toch kunnen blijven doorzetten. Heel inspirerend."

Sponsoren

Om hun roeiavontuur te kunnen bekostigen, zoeken de vrouwen naar sponsoren. "Daarnaast hebben we ook twee goede doelen aan ons weten te verbinden: Stichting ALS Nederland en Plastic Soup Foundation. We hopen dat dit ons nóg meer zal motiveren om te blijven roeien en meer bewustzijn te creëren."

Waar Bela het meest naar uitkijkt? "De aankomst in Antigua. Ik denk dat het moment waarop je voor het eerst in weken land ziet, magisch zal zijn. Helemaal omdat onze lieve familie ons daar zal opwachten. Dat lijkt me fantastisch. Ik kan nu al niet wachten om aan de race te beginnen!"

Meer weten over dit sportieve viertal? Klik hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.