Nieuws/Vrouw
574361304
Vrouw

Ben je aandachtverslaafd als je veel selfies maakt?

selfie, roos woltering, psychologie

selfie, roos woltering, psychologie

Het woord ‘selfie’ is niet meer weg te denken uit deze tijd. Op Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat worden we er mee om onze oren geslagen. Waar komt deze selfiedrang toch vandaan, en kun je ook echt verslaafd raken? Psycholoog Roos Woltering legt uit.

selfie, roos woltering, psychologie

selfie, roos woltering, psychologie

"Als iemand vroeger veel foto’s van zichzelf maakte, noemden we dat een narcist. Tegenwoordig kun je dat niet meer zeggen, omdat het simpelweg onderdeel geworden is van onze cultuur. Het is nu normaal om ons leven door middel van foto’s te etaleren."

Pikante kiekjes

Ook veel BN’ers wagen zich aan de selfies. Begon het eerst vrij braaf, inmiddels zien we pikantere foto’s voorbijkomen. Gister zagen we bijvoorbeeld deze foto van ex K3-lid Josje voorbijkomen. En ook Fajah Lourens showt haar volgers graag een pikant kiekje van zichzelf.

Roos: "Bij BN’ers draait het allemaal om het imago. Dat het soms halfnaakt is, hoort ook een beetje bij deze tijd. Fajah is een fitgirl en laat op deze manier zien hoe goed ze eet en hoe goed ze voor zichzelf zorgt. Ze probeert anderen daarmee te inspireren. En veel andere BN’ers doen het waarschijnlijk om dezelfde redenen."

100 keer dezelfde

"Als je een selfie maakt, bepaal jij welke foto je wel en welke je niet de wereld instuurt. Je kunt er 100 verschillenden maken om vervolgens de beste uit te kiezen. Dat doe jij, maar dat doen BN’ers net zo goed. Het lijkt soms misschien op een nonchalant geschoten kiekje, maar ook zij zoeken ‘de beste’ eruit. Die ene met die dubbele onderkin, die gaan ze echt niet posten. Net zo goed als jij dat niet doet."

"Het maken van zelfportretten zorgt over het algemeen voor een positiever zelfbeeld en groeiend zelfvertrouwen. Tel daarbij leuke reacties van je volgers op en jouw dag kan niet meer stuk. Toch kan het bekijken van andermans selfies ook zorgen voor een minder positief zelfbeeld."

"Je kunt je met anderen gaan vergelijken, waardoor je je juist minderwaardig voelt. Probeer bij jezelf na te gaan wat voor gevoel je ervan krijgt. Als blijkt dat je je minderwaardig gaat voelen, kun je besluiten om deze personen niet langer te volgen."

Verslaafd

"Een 'selfieverslaving' is niet onmogelijk. Er zijn mensen die de behoefte hebben om constant alles vast te moeten leggen. Stel je voor dat je gezellig met vriendinnen uit eten bent of op het strand ligt en je pas rustig kunt zitten als er een foto is genomen, dan is het tijd om af te kicken."

"Maak je enkel af en toe foto’s van ‘Joh, kijk eens even hoe gezellig we het hebben’ en is het ook geen ramp dat alle foto’s mislukt zijn, dan is het een heel ander verhaal. Het maken van foto's hoort nu eenmaal bij deze tijd, zolang je af en toe ook maar 'gewoon' kunt genieten!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.