Vrouw/Praat Mee
574591476
Praat Mee

Ophef om T-shirt met als nijlpaard afgebeelde vrouw

"Is dit een grap?" dacht Lottie Mae Jones gisteravond toen ze op Facebook een foto tegenkwam van een T-shirt met daarop een dik persoon met een nijlpaardhoofd plus de tekst Ik zou willen dat alles zo makkelijk was als dik worden. Ze aarzelde geen moment en schreef een open brief.

"Ik vond het echt te bizar voor woorden", vertelt Lottie, terwijl ze terugdenkt aan gisteravond. "Ik dacht eerst nog even dat het misschien een hoax was, zo’n neppost om publiciteit te trekken. Maar het is gewoon echt te koop. Ik vind het zo ernstig dat dit te koop is, met name voor pubers. Ongelooflijk."

Het t-shirt van CoolCat doet heel wat stof opwaaien

Het t-shirt van CoolCat doet heel wat stof opwaaien

Lees hieronder de open brief die Lottie op haar Facebook Like a Lot zette.

Beste CoolCat,

Zojuist vielen mijn ogen al bijna dicht, tot ik een schokkende foto voorbij zag komen bij mijn lieve vriendin en collega Hermina de Vries van Wondervol die eveneens geschokt een afbeelding van een van jullie T-shirts deelde... Ik schrok me écht kapot! Ik dacht 'Dit is een hele foute grap van een of andere zielepoot...' Het bleek nog erger... Deze T-shirts worden gewoon door CoolCat verkocht. Landelijk, maar ook internationaal!

Ik kan mijn ogen werkelijk NIET geloven! Wat is dit?!? In het kader van belediging en beeldvorming heb ik hier géén woorden voor, en néé dat is in eerste instantie allerminst omdat ik zelf een een joviaal achterwerk heb!

Onzekere fase

Wat ik héél schokkend vind is dat jullie grootste doelgroep een jonger publiek betreft. Hoe moet een puber zich in godsnaam voelen in een onzekere fase van zijn leven als dít soort shirts in de winkel hangen? Wat moet een puber voelen als een van zijn of haar klasgenoten zo'n T-shirt draagt? Of iemand nou wel of geen overgewicht heeft, dit is stigmatiserend, kwetsend en kleinerend.

En dan heb ik het nog niet eens over álle ándere wondervolle (ja, want dat is in de plus size wereld een vervangend liefdevol begrip omtrent plus size) mensen die zich gekwetst en gekleineerd kunnen voelen door dit T-shirt!

Eetstoornis

Om het hele verhaal ook nog maar even wat persoonlijks mee te geven; enige tijd geleden kwam ík er in VROUW mee naar buiten dat ik zo'n 20 jaar gevochten heb tegen een eetstoornis. Een heftig en zwaar gevecht, waarbij het regelmatig verliezen van dat gevecht, 'aankomen' betekende. Dit was ontzettend pijnlijk, ik voelde me steeds opnieuw een slapjanus én een kneus!

Sinds 2 jaar heb ik mijn gevecht met eten overwonnen, maar een 'slankie-sambal' ben ik nog steeds niet en dat hoef ik ook niet te worden.

De reden waarom ik dit persoonlijke stukje deel is om te benádrukken, hoe misplaatst de tekst én de afbeelding op dit shirt zijn en geloof me, er zijn zoveel mensen die vechten met hun gewicht en/of eetproblematiek, om nog maar te zwijgen over de beeldvorming en negatieve geluiden vanuit de omgeving!

Kwetsend

Nog steeds bestaat er in deze maatschappij een verkeerd en stigmatiserend beeld van mensen met overgewicht. Ze zijn lui, sporten niet en eten veel. Wat veel mensen niet weten is dat er meestal véél meer aan de hand is. Het is zó dom en makkelijk om mensen met overgewicht op een dergelijke manier 'weg te zetten'. Om uiteraard de medische redenen van overgewicht nog maar even buiten beschouwing te laten of de mensen die maar heel moeilijk gewicht kunnen aankomen, want ook voor hen is dit natuurlijk kwetsend.

Tot slot is het natuurlijk óók nog vrij bizar dat CoolCat een shirt in haar collectie heeft dat de plus size-dame schoffeert, en de eigenaar van CoolCat eveneens de eigenaar is van MS Mode die bekend staat om haar plus size-collectie.

Tsja... en zó kan ik nog wel even doorgaan! What were you thinking? Were you even thinking?

Reactie CoolCat

CoolCat heeft inmiddels gereageerd op Twitter.

Praat mee

Heb jij soortgelijke T-shirts in de winkels zien liggen? En wat vind je ervan? Mag jouw kind zoiets dragen? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.