Vrouw/Opgebiecht
579890571
Opgebiecht

'Ik ben verliefd op een moordenaar'

Man met handboeien

Man met handboeien

De muren kwamen letterlijk op haar af en ze wist zich geen raad met haar vrije tijd. Ze besloot te corresponderen met een Amerikaanse gevangene en... werd verliefd.

Man met handboeien

Man met handboeien

"Onze briefwisseling begon twee jaar geleden. Ik was mijn baan kwijtgeraakt en zat ineens hele dagen thuis. De muren kwamen op me af, daarvoor had ik fulltime gewerkt. Ik wist me geen raad met al die vrije tijd, worstelde met zorgen over hoe het verder moest en van alle afwijzingen op mijn sollicitatiebrieven werd ik behoorlijk somber."

"Toen ik op een middag weer doelloos voor de tv zat, zag ik een documentaire over een Amerikaanse gevangenis. Een man vertelde hoe uitzichtloos zijn situatie was: hij had levenslang, zou nooit meer een normaal leven leiden. Twee keer per maand kreeg hij een brief van een vrouw met wie hij correspondeerde. Dat waren zijn lichtpuntjes, haar alledaagse nieuws uit de buitenwereld hield hem overeind. Dat intrigeerde me."

Briefcontact

"Omdat ik mezelf, nu ik geen werk meer had, ook wat afgesloten voelde van de buitenwereld, kon ik me ergens wel voorstellen hoe het voor zo’n gevangene moest zijn. Op internet vond ik een Nederlandse stichting die Amerikaanse inmates koppelt aan vrouwen die met ze willen corresponderen."

"Ik weet nog dat ik glimlachend dacht 'Weer eens wat anders dan een sollicitatiebrief'. Een paar dagen heb ik getwijfeld, maar het idee bleef me trekken. Ik vond het ook fascinerend om meer over het gevangenisleven te weten te komen. Qua werk mocht ik dan zijn afgedankt, aan de andere kant van de wereld zaten mensen heel erg op mij te wachten."

Zwaar verliefd

"Dat was precies het gevoel dat ik op dat moment nodig had. Ik meldde me aan en kreeg een naam en adres. 'Had ik die maar direct weggegooid', denk ik nu soms. Want mijn 'bajesklant' beheerst inmiddels mijn leven. Als ik twee weken niets van hem hoor, heb ik buikpijn, zo erg mis ik hem. En als er dan weer een brief komt, denk ik dagenlang aan niets anders. Niemand weet het, maar ik ben zwaar verliefd. Tegen vriendinnen noem ik hem gekscherend mijn 'goede doel', want als ze wisten wat ik echt voel, zouden ze me voor gek verklaren."

"Maar ik ken de man achter de misdadiger. En het mag dan idioot klinken, dat is een lieve, bijzondere vent. We schrijven over alles; hij weet meer van mij dan wie ook. Hij zegt precies de juiste dingen als ik weer eens ruzie met mijn familie heb, stuurt me songteksten die me in mijn ziel raken. Hij vindt mij de prachtigste vrouw ter wereld en als ik naar zijn foto kijk, word ik week. Ik droom ’s nachts van hem en denk aan hem als ik een stelletje hand in hand over straat zie lopen."

In de ogen kijken

"Ik heb een tijdje een relatie geprobeerd, maar daarin miste ik de romantiek die ik van hem wel krijg. Zolang hij me zo laat voelen, wordt het met andere mannen natuurlijk niks. Ondertussen heb ik weer werk. Ik verdien weer geld en speel met de gedachte om voor een reis naar Amerika te sparen. Ik zou hem zo graag in de ogen kijken, hem zien bewegen. Geen idee wat ik mezelf daarmee op de hals haal, want een relatie met hem is onmogelijk, dat weet ik best."

"Hij zit voor moord, heeft levenslang. Wat er precies is gebeurd, zegt hij niet. Er loopt nog een proces en volgens zijn advocaat is het riskant om details te vertellen. Ergens wil ik het ook niet weten. De gedachte dat hij iets afschuwelijks heeft gedaan, iets waardoor ik het contact zou willen verbreken, maakt me bang. Nooit meer een brief van hem… ik moet al huilen als ik daar alleen al aan dénk."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets, anoniem, opbiechten?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.