Nieuws/Vrouw
580922327
Vrouw

Als je dit allemaal weet, gebruik je nooit meer een vieze make-up-kwast

Vrouw maakt zichzelf op

Vrouw maakt zichzelf op

Hoe belangrijk is het nu écht om je make-up-kwasten goed schoon te houden? En wat kan er gebeuren als je het niet doet? De Amerikaanse Katie Wright heeft dat afgelopen week ondervonden. Zij kreeg een acute bacteriële infectie in haar gezicht.

Vrouw maakt zichzelf op

Vrouw maakt zichzelf op

Vermoedelijk was deze veroorzaakt door een niet schoongemaakt wenkbrauwborsteltje. Het begon met een puistje, dat ze weg wilde hebben, maar binnen een uur zwol haar hele gezicht op en was er zelfs een kans dat ze blind zou worden.

Dit zijn heftige uitzonderingen, maar Anneke Timmer, floormanager bij Skins, ziet wel vaker huidinfecties in het gezicht en vertelt hoe je die kunt voorkomen.

Desinfecteer pincet en wenkbrauwen

“We kennen allemaal dat ene wenkbrauwhaartje wel: kort en bijna niet te pakken met een pincet. Wat doen we dan? We prikken de pincet net zo lang in onze huid tot we het eindelijk los hebben. Heel vaak is de huid dan iets beschadigd en gevoelig voor ontstekingen, zoals een puistje.”

“Helemaal als de pincet niet schoon, of schoon genoeg, is. Dan doen we er daarna een lekker poedertje of gelletje overheen en hebben we, zonder erbij stil te staan, de kans op een infectie ontzettend vergroot. Door van tevoren je pincet en wenkbrauw even te ontsmetten, verklein je die kans. Voor mensen met een hele gevoelige huid is dit extreem belangrijk om te doen.”

Camoufleren mag!

“Als je een puistje hebt of een geïrriteerde huid, dan wil je daar natuurlijk het liefst een lekkere laag make-up op smeren, zodat niemand het ziet. Dat mag ook, maar zorg ervoor dat je je kwast eerst even schoonmaakt met een tissue met alcohol erop.”

“Met name wanneer je een ontstekingsgevoelige of allergiegevoelige huid hebt, is dit goed om te doen. Op de huid zitten dan namelijk bacteriën, waar je met je kwast overheen gaat. De bacterie verspreidt zich en gaat op de kwast zitten, de kwast die je de dag erna opnieuw gebruikt. Op den duur resulteert dat in een minder mooie huid!”

"Pas wel altijd op met make-up rond je ogen als je een allergie of een ontsteking hebt. Je triggert de gevoelige huid dan nog meer, waardoor het herstel moeilijker gaat."

Was je kwasten met een milde shampoo

Onlangs verscheen er op VROUW een artikel over hoe je cosmeticaproducten langer meegaan. Daarin kun je lezen dat je je kwasten het beste kunt wassen met een milde shampoo.

Timmer: “Dat klopt. Door je kwasten te wassen met een milde shampoo, haal je de vette make-up-laag eraf. Was de kwasten net zo lang tot de kleur eruit is en laat ze op kamertemperatuur drogen, bijvoorbeeld in een glazen pot. Je ziet zoveel verschil als je met een schone kwast je foundation of oogschaduw aanbrengt. De kleur blendt veel mooier in je huid in plaats van dat die er een beetje op blijft liggen.”

“Ook gaat je make-up veel langer mee doordat een schone kwast veel minder product opneemt. Bovendien wordt je blushdoosje geen stille bacteriënbron.”

Zachtjes duurt het langst

"Waar wij vrouwen ook een handje van hebben, is de kwast in het make-up-doosje duwen alsof ons leven ervan afhangt. En vervolgens smeren we de make-up al poetsend op ons gezicht. Dan krijg je van die kwasten met haren die alle kanten opstaan en daarvan wordt je make-up nooit mooier - en je huid ook niet. Veeg gewoon rustig over je gezicht, mét een schone kwast. Dan is het resultaat echt het mooist."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.