Vrouw/Mama
581256354
Mama

Ik wil een leuke stiefmoeder zijn, maar hoe pak ik dat aan?

stiefmoeder, kind, mama

stiefmoeder, kind, mama

Je hebt de man van je dromen ontmoet, maar hij is niet alleen. Zijn twee kinderen maken van jou ineens een stiefmoeder. Dit overkwam ook de nieuwe vriendin van Rafael van der Vaart. Als stiefmoeder wil je natuurlijk niet te boek staan als een heks, maar hoe zorg je ervoor dat je een leuke stiefmoeder wordt? VROUW vroeg het aan opvoedkundige Marina van der Wal.

stiefmoeder, kind, mama

stiefmoeder, kind, mama

"Er zijn verschillende tips hoe je het beste kunt omgaan met het stiefmoederschap. Natuurlijk dien je ook rekening te houden met de leeftijd van de kinderen. Jonge kinderen wennen bijvoorbeeld sneller aan nieuwe situaties dan pubers. Ook is de manier waarop de biologische moeder op jou reageert, erg bepalend voor het opbouwen van een band."

Een paar weken geleden kwam naar buiten dat voetballer Rafael van der Vaart (33) een nieuwe Nederlandse vriendin heeft, Estavana Polman (23). Sylvie gunt hem zijn nieuwe geluk van harte en reageerde met: ‘Door onze zoon Damián (10) blijven we voor altijd familie en ik gun hem dan ook het allerbeste.’

"De manier waarop Sylvie hier mee omgaat, is heel ruimhartig en ook een goede beslissing. Als de biologische moeder negatief over de ‘nieuwe’ praat, dan is het lastiger om een band met het kind op te bouwen en krijg je op den duur een loyaliteitsconflict. Als de nieuwe vriendin dan ineens toch een heel aardige vrouw te zijn, ben jij de schuldige."

Bemoeien

"Om te proberen een leuke stiefmoeder te worden, zijn er een aantal dingen die je vooral niet moet doen. Eén daarvan is dat je vooral geen moedertje moet spelen. Je kunt namelijk nooit hun eigen moeder vervangen. Wel kun je werken aan het opbouwen van een goede en warme band."

"Bemoei je liever ook niet met de opvoeding. De biologische ouders zijn degenen die de kinderen opvoeden, jij kunt enkel je grenzen aangeven. Zit een kind tijdens het eten bijvoorbeeld erg te smakken, mag je heus wel vragen of hij of zij daarmee wil ophouden."

"En blijf aan de relatie met je partner werken. Zorg voor een evenwichtige relatie. Als hij normaal gesproken altijd de leuke weekendpapa is waarbij alles kan en mag, is het niet de bedoeling dat jij ineens degene bent die de regels gaat opstellen en je dus als ‘heks’ gezien wordt. Is jullie relatie gelijk aan elkaar, dan is het ook eenvoudiger om een band met de kinderen op te bouwen."

Geen chemie

"Het komt regelmatig voor dat vrouwen een schuldgevoel krijgen, omdat ze niet ‘verliefd’ zijn op de kinderen van hun grote liefde. Want als je op hem verliefd bent, dan moet je toch ook verliefd worden op zijn kinderen? Nee, dat hoeft dus niet. Natuurlijk moet je de kinderen wel liefdevol behandelen, maar als de chemie er niet is, dan is hij er niet, maar dat betekent niet dat je een slecht mens bent."

"En met al deze dingen in je achterhoofd, ben je er natuurlijk nog niet. Het kost simpelweg tijd en energie om een goede band op te bouwen. Probeer bij pubers te zoeken naar raakvlakken om over te praten, zodat je een band kunt opbouwen, maar wees ook geduldig. Bijna iedere stiefmoeder moet het zinnetje: ‘Je bent mijn moeder niet!’ wel een keer incasseren. Incasseren in inleven hoort nou eenmaal bij het stiefmoederschap."

Jij op VROUW.nl

Herken jij je in dit verhaal en wil je dat graag delen? Laat het ons dan via onderstaande button weten en wie weet zie je jouw verhaal terug op de site.

Stuur je verhaal!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.