Nieuws/Vrouw
589230439
Vrouw

'Loop niet weg voor pijn, hoe pijnlijk ook'

Vrouw in de auto

Vrouw in de auto

Wij zijn collectief verslaafd aan 'ons goed voelen'. Maar wat doen we met wat niet goed voelt? En is dat eigenlijk wel handig? In deze aflevering van Brandstof voor je brein gaat psycholoog Mariëlle Borst nu eens een keer dáár op in.

Vrouw in de auto

Vrouw in de auto

Voelt het goed?

Misschien is het wel nationale toetssteen nummer 1: voelt het goed? Of het nou gaat om onze partnerkeuze, een nieuwe baan of minderen met suiker: het moet vooral 'goed voelen'. Het moet precies het juiste op het juiste moment zijn en voelen alsof het altijd al zo had moeten zijn. Onze taal is er van doordrongen. En onze houding ten opzichte van wat wel en niet goed voelt ook.

En wat als het niet goed voelt?

Natuurlijk is er niets mis met je goed voelen. Mij hoor je niet klagen. De angel zit ook niet zozeer in wat goed voelt, want daar weten wij als feel good addicts wel raad mee. Maar wat doen we als iets niet goed voelt? Zijn we daar eigenlijk wel zo handig in?

Als er iets gebeurt dat pijn doet, heb je eigenlijk maar drie opties:

  • de pijn van je af duwen (vermijding);
  • de pijn naar je toe trekken (dramatisering);
  • de pijn voelen (acceptatie).

Shop till you drop

In het kader van pijnvermijding kan je werkelijk van alles ondernemen. Wat dacht je van lekker shoppen, een goed glas wijn (of twee) of je storten op je werk, je studie, sport of andere sociale activiteiten? Voordeel: directe afleiding van de pijn. Nadeel: je moet er behoorlijk veel tijd, energie en geld in blijven stoppen, want na de afleiding komt de pijn natuurlijk gewoon weer terug.

Zelfhulpboeken en eindeloze analyses

Pijn naar je toe trekken, heeft al net zo’n aantrekkingskracht. Wie heeft er nou niet zelfhulpboeken met dramatische titels in de kast staan? Wie heeft alles wat er mis ging nou niet eindeloos geanalyseerd met een vriendin? Natuurlijk, lezen geeft inzicht en een goed gesprek is onmisbaar. Maar als de pijn, ondanks al dat lezen, analyseren en praten nog steeds niet ophoudt en het derde gesprek wel heel erg op het tweede gesprek lijkt? Wat dan?

Wat we niet doen

Eigenlijk doen we één ding vrij consequent niet als het om pijnbestrijding gaat en dat is onze pijn 'gewoon' voelen. Het nemen zoals het komt, hoe pijnlijk het ook is. Het klinkt misschien simpel, maar het daadwerkelijk doen is niet eenvoudig. Voor je het weet ben je weer aan het vermijden of aan het dramatiseren. Toch kan je jezelf een hoop tijd, geld en energie besparen. Als je eenmaal beseft wat je allemaal wel niet moet doen om je pijn maar niet te voelen, kom je er namelijk al heel snel achter dat dit veel meer kost dan het oplevert.

Een gevoel wil alleen maar gevoeld worden

Oefen jezelf er daarom in om ook in contact te kunnen staan met dat wat juist niet goed voelt. Voel wat er met je gebeurt als iets je pijn doet en loop er niet voor weg. Laat je zelf op zo’n moment niet in de steek en blijf bij je gevoel zoals je bij een vriendin die verdriet heeft zou blijven. Realiseer je dat dit oefening vraagt en zie iedere minuut dat het je lukt als winst. Een gevoel wil maar één ding en dat is door jou erkend en gevoeld worden…

Laat die ‘feel good’ drang maar even zitten

Kortom: laat het shoppen en de zelfhulpboeken even voor wat ze zijn. Weet dat hoe meer je probeert dat wat niet goed voelt buiten te sluiten, hoe meer het je leven gaat beheersen. Het leven bestaat nou eenmaal uit goed en kwaad, fijn en niet fijn. Daar horen per definitie ook pijnlijke gevoelens bij. Hoe meer je dit basisgegeven kunt accepteren, hoe voller en energieker jij in het leven kunt staan!

In 'Brandstof voor je brein' maakt sociale,-en organisatiepsycholoog Mariëlle Borst (drs) je op een luchtige manier wegwijs in de psychologie achter onderwerpen waar zij veel mee bezig is. Ze heeft in Leiden een praktijk voor persoonlijke bloei. Lees hier de komende vier weken - elke donderdagochtend - met haar mee en doe er je voordeel mee in je eigen leven!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.